Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
10.03.2023 10:35

Krňačky, ktoré boli atrakciou pod Chopkom, zapísali do knihy rekordov


Snímka zdroj: (OOCR Región Horehronie).


Najväčšie krňačky na svete, ktoré zhotovili vo Švajčiarsku a boli atrakciou nedávneho 4. ročníka medzinárodných krňačkových pretekov o Veľkú cenu Jasnej, zapísali do knihy Slovenských rekordov pre rok 2023.


Informovala o tom Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

Krňačky dosahujú obrovské parametre. Ich dĺžka je 628 centimetrov, šírka 242 a výška v rohoch 260 centimetrov. Vážia 496 kilogramov, šírka klzných plôch je 12 centimetrov a naraz dokážu odviezť až 60 ľudí. Ich tvorcom je nadšenec netradičnej športovej disciplíny so švajčiarskym pôvodom Fritz Dönni. Pri ich dovoze na miesto konania pretekov prekonal vzdialenosť viac ako 1110 kilometrov z obce Hätzingen.

"Rekord je zaujímavý aj tým, že tvorcom tohto diela je občan mimo Slovenska. V deň konania pretekov ich Fritz Dönni osobne venoval našej organizácii, ktorá sa tak stala oficiálnym vlastníkom," uviedla OOCR Región Horehronie. Certifikát o platnom slovenskom rekorde prevzala jej destinačná manažérka Kristína Korenčíková.

Krne vystavia v lyžiarskom stredisku Jasná, pod južnými svahmi Chopka v Krupovej, kde ich budú môcť návštevníci v zime aj v lete obdivovať a odfotografovať sa na nich.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2020
V Mýte pod Ďumbierom sa otvárajú brány do bike parku
Mýto SKI & BIKE otvára opäť svoje brány pre všetkých nadšených bikerov. V sobotu 13. júna sa môžete tešiť na otvorenie druhej sezóny v špičkovom bike parku v Mýte pod Ďumbierom.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
21.12.2021
V obci Lom nad Rimavicou majú nový náučný chodník
Náučný chodník „Od prameňa Rimavice ku prameňu Ipľa“ spája pramene dvoch významných riek Rimavice a Ipeľ, medzi ktorými sa rozprestiera aj obec Lom nad Rimavicou.
viac
27.06.2023
Nové cyklotraily preveria schopnosti skúsených i menej skúsených jazdcov
Nadšenci horskej cyklistiky v Brezne si už môžu zajazdiť po dvoch nových cyklotrailoch v blízkosti prírodnej rezervácie Breznianska skalka. S ich budovaním začali vlani a v tomto roku ich dokončili vrátane osadenia informačných tabúľ a smerovníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %