Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.12.2023 08:05

Krajskí poslanci odobrili investičný zámer v CSS Dúbrava za 5 mil. eur


Centrum sociálnych služieb Dúbrava


Zámer komplexnej rekonštrukcie objektov Centra sociálnych služieb Dúbrava získal v krajskom parlamente podporu a je o krok bližšie k svojej realizácii. Projekt okrem obnovy kaštieľa a ďalších traktov zahŕňa aj revitalizáciu areálu zariadenia.


Jeho predpokladaná hodnota je takmer 5 miliónov eur a prešovská župa ho plánuje financovať cez program Integrovanej územnej stratégie (IÚS).

 Projektový balík schválený Radou PSK v rámci Integrovanej územne stratégie  počíta tiež s realizáciou projektu v Centre sociálnych služieb Dúbrava v okrese Snina. Potvrdilo to ostatné zasadnutie Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v pondelok 11. decembra, ktoré odobrilo zámer rekonštrukcie jednotlivých budov zariadenia a revitalizácie jeho parku.  Malo by ísť o investičnú akciu za 4,98 mil. eur.

V rámci pripraveného zámeru by mala obnovou konkrétne prejsť národná kultúrna pamiatka - kaštieľ, ktorá je neskorobarokovým objektom vybudovaným v 18. a 19. storočí a zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Rekonštrukcia sa ale tiež dotkne administratívnej budovy a budovy oddelenia, na ktoré je kaštieľ napojený. A v pláne je i modernizácia spoločenského traktu s kotolňou, ktorý pozostáva z dvoch nadzemných podlaží.

Stavebné činnosti by mali pozostávať zo zateplenia fasád, soklov, výmeny okien a dverí, ako aj sanácie niektorých objektov. Taktiež by malo ísť o klampiarske práce a výmenu strašnej krytiny, ako aj o zateplenie stropu a stien či doplnenie nového vykurovacieho systému a vodozádržných zariadení.

Investičný zámer počíta taktiež so zmenou dispozičného riešenia v spoločenskej budove a budove oddelenia, a tým s vytvorením nových miestností či nových deliacich riečok a nosných stien. Vytvorené by tiež mali byť nové exteriérové schodiská a osadené markízy nad vstupmi a v záverečnej fáze tie obnovený, resp. zrevitalizovaný  priľahlý park.

Projekt všeobecne  zlepší vnútorné aj vonkajšie prostredie budov a samotného zázemia CSS Dúbrava, ktoré poskytuje celoročnú pobytovú službu jednak vo svojom Domove sociálnych služieb a tiež na špecializovanom pracovisku, a to v celkovej kapacite 75 miest.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
V centre sociálnych služieb otvoria denný stacionár
V centre sociálnych služieb (CSS) Horný Turiec v Turčianskych Tepliciach už čoskoro pribudne denný stacionár pre desať klientov.
viac
19.02.2020
Podpora komunitných a nízkoprahových centier z eurofondov pokračuje
Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky spustila v poradí už druhý národný projekt zameraný na rozvoj a podporu komunitných, nízkoprahových centier, ako i nízkoprahovej sociálnej služby pre deti a rodinu.
viac
12.01.2021
O dotácie PSK sa budú môcť žiadatelia uchádzať v troch programoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov štyri milióny eur.
viac
22.06.2021
PSK podporil projekty v regiónoch v celkovej sume 2,4 milióna eur
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %