Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.08.2017 01:17

V centre sociálnych služieb otvoria denný stacionár


Ilustračná snímka: (int).


V centre sociálnych služieb (CSS) Horný Turiec v Turčianskych Tepliciach už čoskoro pribudne denný stacionár pre desať klientov.


"Čakáme už len na registráciu a otvoríme ho. Fungovať bude od 7. do 17. hodiny," uviedla riaditeľka CSS Eva Hufková.      

V dennom stacionári zabezpečia klientom stravovanie, pracovné i záujmové terapie či možnosť chodiť na výlety alebo poznávacie zájazdy. "Samozrejme ponúkame aj všetky ostatné služby, ktoré v našom centre poskytujeme," doplnila riaditeľka CSS Horný Turiec s tým, že v prípade veľkého záujmu zvážia rozšírenie kapacity stacionára.      

CSS v Turčianskych Tepliciach má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) po minuloročnom zateplení a výmene okien investoval aj do rekonštrukcie kotolne. "Kompletne sme vymenili vykurovacie telesá, pričom sme vsadili na ekologické riešenie a vytvorili sme tu tiež kombináciu 48 solárnych panelov," informoval predseda ŽSK Juraj Blanár. Nová technológia je podľa jeho slov úsporná a optimalizuje celé kúrenie.      

Obnova vykurovania v CSS Horný Turiec si z rozpočtu ŽSK vyžiadala 404 000 eur. Nákup nových zariadení do práčovne bude stáť ďalších takmer 34 000 eur. "V domove žije viac ako 350 klientov, ktorí denno-denne potrebujú opateru, preto bolo dôležité investovať aj do ďalšieho vybavenia, ako sú sušičky, práčky, nové mangle a iné. Zvyšujeme tak komfort nielen našich klientov, ale aj pracovníkov," ozrejmil Blanár.      

"Vďaka rekonštrukcii už dnes šetríme na energiách finančné prostriedky v tisíckach eur. Na plyne by sme mali ročne ušetriť 38 000 až 45 000 kubíkov, na elektrickej energii šetríme mesačne 5000 eur a na vode viac ako 1000 eur," dodala Hufková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2017
Ministerstvo kontrolovalo denné stacionáre
Približne 90 % z kontrolovaných denných stacionárov nespĺňa zákonné podmienky. Zistili to zamestnanci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorí navštívili 121 stacionárov prevažne v Prešovskom a v Košickom kraji. Zariadeniam, kde boli odhalené závažné porušenia, rezort vypovie zmluvy.
viac
17.04.2020
Snina uspela s projektom denného stacionára
V snahe vyjsť v ústrety obyvateľom odkázaným na pomoc iných, no nespĺňajúcim podmienky pre umiestnenie v sociálnych zariadeniach sa mesto Snina uchádzalo o dotáciu na projekt Zariadenie opatrovateľskej služby a denný stacionár v meste Snina.
viac
28.12.2020
Samospráva začala budovať denný stacionár
Denným stacionárom sa stane po rekonštrukcii časť budovy bývalej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorú samospráva začala v decembri obnovovať. Informoval o tom primátor Attila Agócs.
viac
16.12.2023
Krajskí poslanci odobrili investičný zámer v CSS Dúbrava za 5 mil. eur
Zámer komplexnej rekonštrukcie objektov Centra sociálnych služieb Dúbrava získal v krajskom parlamente podporu a je o krok bližšie k svojej realizácii. Projekt okrem obnovy kaštieľa a ďalších traktov zahŕňa aj revitalizáciu areálu zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %