Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.06.2023 10:35

Kraj dokončil rekonštrukciu mosta v Horných Orešanoch


Most v Horných Orešanoch.


Komplexnú modernizáciu mosta cez potok Parná na ceste II/502 v obci Horné Orešany dokončil Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.


Pôvodná konštrukcia bola úplne zbúraná a počas uplynulých troch mesiacov ju nahradil nový, bezpečný most s dlhou životnosťou. Kraj do modernizácie mosta v Horných Orešanoch investoval sumu 493 000 eur, pričom opätovné sprejazdnenie mosta je naplánované na štvrtok 29. júna od 16.00 h.

"Na základe diagnostiky mosta sme vymenili celú nosnú konštrukciu, zároveň zabezpečili obchádzkové trasy a prispôsobili aj cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy. Som rád, že v Horných Orešanoch vyrástol úplne nový, bezpečný most s dlhou životnosťou. Práce prebiehali bez komplikácií, vďaka čomu most odovzdávame do užívania s niekoľkotýždňovým predstihom," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Pôvodný most z roku 1969 bol na základe diagnostiky z marca 2021 v zlom stave, ktorý bol spôsobený zatekaním a následnou degradáciou nosnej konštrukcie vzhľadom na nefunkčnú izoláciu. Stará nosná konštrukcia bola kompletne rozobratá. Rekonštrukčné práce, ktoré realizovala spoločnosť Colas Slovakia, sa začali v polovici marca a pôvodne mali trvať štyri mesiace.

Od 30. júna budú prímestské autobusy opäť premávať priamo na trase Košolná - Dolné Orešany - Horné Orešany a späť bez využitia prepojovacej komunikácie v obci Košolná.

Tento stav bude trvať do 31. augusta, keď sa autobusy vrátia na predmetnú komunikáciu z dôvodu pokračujúcej modernizácie cesty II/502 v úseku od hranice Bratislavského a Trnavského kraja cez Dolné Orešany až po začiatok obce Horné Orešany.

Úsek modernizuje krajská samospráva od polovice apríla, pričom v dĺžke 2,8 kilometra bol odfrézovaný pôvodný asfaltový kryt. Aktuálne prebiehajú práce na telese cesty vrátane postupnej rekonštrukcie šiestich priepustov. TTSK spolufinancuje modernizáciu z európskych zdrojov vďaka nenávratnému finančnému príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 4,1 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2021
Začínajú sa dokončovacie práce na ceste medzi Čaňou a Haniskou
Hlavný ťah medzi obcami Čaňa a Haniska v okrese Košice-okolie by mal byť opravený do konca mája.
viac
24.11.2021
Most vo Vraní opäť slúži motoristom
Rekonštrukčné práce na dočasnom premostení v žilinskej mestskej časti Vranie ukončila NDS s týždňovým predstihom. Od stredy, 24.11. 2021 môžu motoristi naplno využívať zrekonštruovaný most, ktorý premosťuje rieku Kysuca. Podľa pôvodného plánu mali byť práce ukončené 30.11. 2021.
viac
18.10.2022
KSK dokončil rekonštrukciu mostov pri jazere Úhorná v okrese Gelnica
Košický samosprávny kraj (KSK) v uplynulých týždňoch ukončil rekonštrukciu mosta pred obcou Úhorná ako aj pri jazere Úhorná v okrese Gelnica. Práce na oboch stavbách stáli dokopy 460 000 eur.
viac
21.09.2023
Župa začala rekonštruovať most na ceste v obci Jakubov
Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (SC BSK) sa okrem komplexných rekonštrukcií ciest pustila do diagnostiky a následných opráv mostov. V stredu 20. 9. 2023 sa začala prestavba mosta M7277 na ceste II/503 v obci Jakubov na Záhorí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %