Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.10.2022 01:30

KSK dokončil rekonštrukciu mostov pri jazere Úhorná v okrese Gelnica


Na snímke posledné rekonštrukčné práce na úseku cesty pred obcou Úhorná 17. októbra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) v uplynulých týždňoch ukončil rekonštrukciu mosta pred obcou Úhorná ako aj pri jazere Úhorná v okrese Gelnica. Práce na oboch stavbách stáli dokopy 460 000 eur.


Opravou prešla tiež cesta medzi nimi v dĺžke viac ako dva kilometre. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.

Mosty boli podľa KSK dlhé roky vo veľmi zlom technickom stave a prejazd cez ne predstavoval pre vodičov riziko. S komplexnou rekonštrukciou začali vlani na jeseň, vyžiadali si odklonenie premávky na obchádzkové trasy.

Pôvodný most pred obcou Úhorná zbúrali a vybudovali novú konštrukciu. Stavebné úpravy mosta pozostávali z realizácie prekládky potoka pre odklonenie koryta. "Počasie aj samotný tok vody sa podpísali pod rozpad častí konštrukcií spodnej stavby, ako aj ríms a nosnej konštrukcie. Z tohto dôvodu bolo nerentabilné investovať prostriedky do sanácie objektu," uvádza KSK s tým, že rekonštrukcia tohto mosta stála 260 000 eur.

Most pri jazere je jeden z najstarších v KSK, vybudovaný bol koncom 19. storočia. Pôvodne chceli jeho nosnú konštrukciu zachovať a zosilniť. Došlo však k otvoreniu trhliny na nosnej klenbe a pádu časti rímsy. "Nosná klenba bola na viacerých miestach potrhaná a časti parapetných stienok boli zrútené do potoka. Súčasťou prác okrem zbúrania a výstavby nového mosta bola aj úprava priľahlých úsekov cesty, úprava koryta rieky aj okolia mosta," dodáva kraj. Táto rekonštrukcia stála 200 000 eur.

Z takmer 660 mostov, ktoré má KSK v správe, si podľa neho aktuálne vyžaduje rekonštrukciu vyše 400 z nich.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch
Trnavský župan Jozef Viskupič odovzdal Krajinský most v Piešťanoch spoločnosti, ktorá bude realizovať jeho rekonštrukciu. Dôvodom rekonštrukcie mosta sú poruchy na jeho spodnej časti a súčasťou opráv bude aj modernizácia úseku cesty Banka, ktorá je značne poškodená.
viac
29.11.2021
Košický kraj dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom
Košický samosprávny kraj (KSK) v týchto dňoch dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom v Trebišovskom okrese. Počas obnovy narazil zhotoviteľ na tekuté piesky, pôvodnú projektovú dokumentáciu tak museli prepracovať.
viac
01.06.2022
Začína sa rekonštrukcia cesty od Nižnej Hutky po Slanské Nové Mesto
Košický samosprávny kraj (KSK) začína od štvrtka s prvou etapou rekonštrukcie cesty druhej triedy II/552, vedúcej z Košíc po štátnu hranicu s Ukrajinou. Prvá etapa zahŕňa časť od Nižnej Hutky po Slanské Nové Mesto. Opravou prejde 17 kilometrov ciest aj dva mosty - pri Nižnej Hutke a Bohdanovciach.
viac
08.06.2022
Začala sa rekonštrukcia cesty cez Pačanský kopec, prejazdná bude i v zime
Cesta medzi obcami Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava a Úhornou v okrese Gelnica vedúca cez takzvaný Pačanský kopec sa dočkala rekonštrukcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %