Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.02.2024 12:05

Kraby pustovníky začali namiesto ulít využívať umelé vrchnáky


Snímka zdroj: Instagram/Shawn Miller


Nedávna štúdia zverejnená v Science of The Total Environment poukázala na to, že kraby pustovníky, ktoré bežne ako pancier využívajú opustené schránky mäkkýšov, začínajú vo zvýšenej miere na tento účel používať kusy plastového odpadu.


Aj toto je ďalším dôkazom, že littrering je obrovským problémom celej planéty a nestretávame sa s ním len u nás. Napríklad v Dunaji už niekoľko rokov nájdeme viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa, upozorňujú odborníci.

Ako uvádzajú vedci, podľa spomínanej štúdie majú kraby čoraz častejšie namiesto krásnej slimačej ulity, na akú sme boli zvyknutí, na chrbte červený vrchnák z fľaše alebo kus žiarovky. „Podľa našich prepočtov desať zo 16 druhov suchozemských krabov pustovníkov na svete využíva tento typ skrýše,“ povedala ekologička Marta Szulkinová z Varšavskej univerzity s tým, že tento jav zaznamenali vo všetkých tropických oblastiach sveta. Szulkinová a ďalší experti z tejto inštitúcie aj univerzity v meste Poznaň k týmto záverom dospeli na základe analýzy fotografií, ktoré zhotovili ľudia vo voľnej prírode a zverejnili ich na internete. Vedci našli celkovo 386 jedincov s plastovými schránkami, najmä vrchnákmi z fliaš. „Žijeme skrátka v inej dobe a živočíchy využívajú to, čo majú k dispozícii, čo nájdu len tak pohodené vo svojom okolí,“ dodala.

Využívajú možnosti

Ako vysvetľujú vedci, kraby pustovníky sú zraniteľné, preto sa chránia vlezením do prázdnych ulít. Keď je ulít málo, kraby o ne bojujú. V súčasnosti vo všeobecnosti klesá množstvo prirodzene sa vyskytujúcich ulít, a tak plastová alternatíva môže prísť krabom vhod. „Menším a slabším krabom môže dokonca vyhovovať viac než prírodná ulita, pretože plast je ľahší na nosenie,“ dodávajú s tým, že v žiadnom prípade to nemôžeme brať ako pozitívum. Nedávna štúdia totiž vyčíslila, že napríklad v oceánoch pláva až 171 biliónov kusov plastu, ktoré ohrozujú život v oceánoch.

Obrovský problém aj u nás

Množstvo zo spomínaných plastov – a nielen ich, je výsledkom litteringu. Či už toho vedomého, že to tam naozaj niekto neporiadny vyhodí alebo takého, ktorý je následkom nedostatočného zabezpečenia si odpadu, ktorý môže vplyvom počasia (najmä vetra) skončiť tam, kde nemá. Pravidelne na problém voľne pohodeného odpadu upozorňuje aj Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá od roku 2021 zbiera a vyhodnocuje, koľko a akého odpadu ľudia najčastejšie odhadzujú na zem. „Z našich analýz, ktoré pravidelne robíme naprieč Slovenskom, vyplýva, že vo voľne pohodenom odpade sú najviac zastúpené cigaretové ohorky a po nich nasledujú plastové obaly,“ opísala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Zároveň dodala, že samotné čistenia tento problém nikdy neodstránia navždy. „Dlhoročnou praxou sa nám potvrdzuje, že naša cesta osvety a dobrého príkladu je správna a zmysel má aj prevencia,“ vysvetlila Kretter.

V Dunaji máme viac plastov ako ikier

Voľne pohodený odpad nájdeme v parkoch, lesoch, na lúkach, vo vode, jednoducho všade. V poslednom výskume Viedenskej univerzity vedci zistili, že sa v rieke Dunaj denne zachytí až 4,2 tony mikroplastov. Projekt Plastic Free Danube, ktorý prebiehal 3,5 roka zároveň zverejnil, čo je napríklad príčinou znečistenia rieky Dunaj na úseku Viedeň a vodná elektráreň v Gabčíkove. Vedci vytriedili a analyzovali plast z viac ako 2000 kg odpadu. „Výsledky ukázali, že množstvo plastového odpadu sa skladalo zo sanitárneho odpadu, plastového odpadu z domácností, voľnočasových aktív na vode (plavba loďou), stavebného odpadu (penový plast) či PET fliaš z nápojových obalov,” uviedol pred časom na margo výskumu slovenský envirorezort.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2016
Deň Zeme a vody v Lučenci
Priblížiť obyvateľom mesta Lučenec dôležitosť ekológie a zdravého životného prostredia bolo mottom podujatia venovaného Dňu Zeme a vody. Na Námestie republiky prišli stovky detí z miestnych základných škôl.
viac
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
08.03.2019
Triedenie bioodpadu je podstatné pre zvyšovanie percenta recyklácie na Slovensku
Keďže z „vyhodeného“ papiera, skla, kovov a dokonca aj plastov ako komunálneho odpadu sa na Slovensku vytriedi (recykluje) vyše 60 percent, pri dobiehaní západnej Európy ostáva podstatným problémom slovenské zaostávanie v zbere rozložiteľného biologického odpadu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %