Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.11.2022 09:55

Konferencia o udržateľnosti, financovaní športu i organizácii veľkých podujatí


Ilustrační snímka z konferencie


Viac ako 150 účastníkov mal štvrtý ročník konferencie SPORT (R)EVOLUTION, ktorú organizoval Slovenský olympijský a športový výbor. K téme „Financovanie slovenského športu“ vystupoval aj predseda ZMOS Branislav Tréger.


Spolu s ním v tejto časti konferencie diskutoval aj predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy, prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a Peter Dedík, ktorý je generálnym riaditeľom sekcie športu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy pripomenul, že financovanie športu na Slovensku je veľmi roztrieštené a súčasný systém neudržateľný. „Šport mal mať jedného garanta ako ústredný orgán štátnej moci. Tým by v súčasnosti malo byť ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu,“ povedal Ľubomír Andrassy, ktorý zároveň ocenil prácu predstaviteľov samospráv. Miestna samospráva sa podľa jeho slov prejavuje ako dobrý hospodár.

„Keby nebolo rozhľadených starostov a primátorov, len veľmi ťažko by boli v mestách a obciach prevádzkované mnohé športoviská. Situácia, v ktorej sú samosprávy, je už teraz veľmi vážna. Zdraženie energií všetko zhorší. Musíme vedieť zabezpečiť fungovanie základnej športovej infraštruktúry. Ide nielen o šport, ale aj o zdravý životný štýl. Bez finančného zabezpečenia je to neudržateľné,“ zdôraznil predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR.

„Samosprávy dávajú do športu veľké peniaze. Financujú ho 52 percentami,“ pripomenul predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger s tým, že mestá a obce maximálne zodpovedne pristupujú k príprave projektov a následnej výstavbe športovej infraštruktúry

„Postaviť športovisko je ľahšie ako ho následne prevádzkovať. Súčasná doba je vzhľadom na infláciu a ceny energií veľmi nepredvídateľná. Extrémne pomáhame športu a chceme, aby tomu tak bolo aj naďalej, i keď rozpočty sú napäté,“ opisoval Branislav Tréger. Za dôležité tiež považuje, aby bol naprieč politickým spektrom prijatý konsenzus, ktorý nastaví dlhodobú víziu slovenského športu.

Konferencia SPORT (R)EVOLUTION sa v Bratislave konala v stredu 16. novembra 2022. Trvalá udržateľnosť v športe, Šport a verejné politiky Organizácia veľkých športových podujatí – to boli jej tri hlavné témy, na ktorých sa počas siedmich prednášok predstavilo 12 diskutujúcich.

Autor: Zdroj: ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Asociácia komunálnych ekonómov má za sebou dvadsať rokov činnosti
Občianske združenie Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska (AKE SR) si na svojej konferencii v dňoch 19. - 21. októbra v Dudinciach pripomenulo 20. výročie svojej existencie .
viac
11.05.2020
Ministerstvo školstva pracuje na novele zákona o športe
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR začalo pracovať na novele zákona o športe. Má zjednodušiť administratívu a byrokraciu športových organizácií, ktorú im predpisuje súčasná legislatíva. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva.
viac
28.05.2020
Činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie sa upraví
Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia.
viac
27.04.2021
NS MAS zadefinovala 10 požiadaviek pre nové programové obdobie
Viaczdrojové financovanie, zjednodušenie systému a lepšia komunikácia s riadiacimi orgánmi patria medzi hlavné požiadavky do nového programového obdobia, ktoré zadefinovala Národná sieť miestnych akčných skupín Slovenskej republiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %