Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.10.2023 05:15

Kliešte sú aktívne aj na jeseň, pri pobyte v prírode treba byť obozretný


Snímka zdroj: CVTI SR


Kliešte sú aktívne aj na jeseň. Ich aktivita je vtedy zvyčajne nižšia ako počas jarných mesiacov. Závisí to od vhodných klimatických podmienok, kliešťom vyhovuje vlhkosť a vyššie teploty.


Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že ľudia by preto pri pobyte v prírode mali byť naďalej obozretní.       

"Vlhko a vyššie teploty počas jesene kliešťom vyhovujú, pričom za daného počasia ľudia zvyknú chodiť do prírody - napríklad na huby. Kliešte môžu byť aktívne, pokiaľ teplota neklesne pod päť stupňov Celzia až do prvého snehu," priblížila epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.         

Aj počas jesenných dní treba byť preto podľa úradu obozretný. "Primerane sa oblečte (dlhé rukávy, dlhé nohavice zakasané do ponožiek), použite vhodný repelent a bezprostredne po návrate domov si poriadne skontrolujte pokožku a kliešťa ihneď opatrne odstráňte," odporučil.         

S príchodom chladných dní je vhodné zvážiť a naplánovať si očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. "Je ho síce možné realizovať celoročne, no ideálne je začať očkovanie už počas zimných mesiacov pred zvýšenou sezónnou aktivitou kliešťov," uviedla vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR Júlia Adamčíková.         

Očkovanie čiastočne hradia zdravotné poisťovne. Základné očkovanie pozostáva z podania troch očkovacích látok. "Prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia päť až dvanásť mesiacov po druhej," ozrejmili odborníci. Pred ochorením môžu podľa ich slov čiastočne chrániť prvé dve dávky. "Kompletné očkovanie chráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou," dodali.         

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Okrem infikovaných kliešťov sa môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. Dlhodobé následky ochorenia môžu byť rôzneho charakteru - bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie, v rizikových prípadoch sa môže skončiť úmrtím.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2017
Hlavné mesto spolu s Mestskými lesmi otvorilo už druhý domček na strome
Dobrodružne prenocovať v korunách stromov budete môcť od 15. júla 2017 v domčeku Pod Dubmi v lokalite Dlhé lúky. K obľúbenému domčeku na strome pod Kačínom tak pribudol ďalší domček, ktorý ponúkne netradičné zážitky svojim obyvateľom.
viac
15.10.2017
Domčeky na strome sú vyhľadávanou atrakciou
Zaujímavým projektom, ktoré pripravili Mestské lesy v Bratislave v spolupráci s hlavným mestom, sú dva domčeky na strome, ktoré sa stali vyhľadávanou atrakciou v bratislavských mestských lesoch.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
13.04.2021
Aktivita Každé vrece sa ráta sa stretla s pozitívnou odozvou
Jarné upratovanie, v rámci ktorého už tradične poskytujú Technické služby mesta Humenné k dispozícii veľkokapacitné kontajnery na komunálny odpad vo všetkých lokalitách mesta, spojila samospráva tento rok s výzvou "Každé vrece sa ráta".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %