Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.02.2022 09:35

Folkloristi pripomenuli chodenie masiek na konci fašiangov


Na snímke fašiangový sprievod masiek 26. februára 2022 v Terchovej. Snímka zdroj: (tasr).


Chodenie masiek po Terchovej na konci fašiangov pripomenuli v sobotu členovia Folklórneho súboru (FS) Chotár a Repáňovskej muziky. Od miestneho kostola prešiel ich sprievod pod sochu Juraja Jánošíka.


"Mladí sa tešia, že odprevadia turvoňa, fašianek ukončí ich veselie a bude Popolcová streda. Zastrelia turvoňa, veselia sa, potom plačú a pritom si spievajú a tancujú," priblížila vedúca FS Chotár Veronika Hajasová.

Hlavnou postavou fašiangového sprievodu je podľa riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka turvoň - býk alebo maska kravy. "To je najdôležitejší člen tejto zamaskovanej skupiny. Hovorilo sa, že kde sa turvoň vyváľa, či po hnoji alebo po dvore a vytočí gazdinku, bude úroda a prosperita," vysvetlil.

Sprievod tvoria aj ďalšie masky. „Strelec, škopiak, mladý zať a mladá nevesta. No a nesmie chýbať muzika. Toto je základ, ktorý tu oddávna chodil a chodieva dodnes. K tomuto základu sa pridávajú do sprievodu aj iné masky. Je to vec fantázie skupiny, ktorá sa rozhodne fašiangy usporadúvať," dodal Patrnčiak.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
10.05.2017
Trebišovský majáles
Mesto Trebišov zorganizovalo kultúrno-spoločenské stretnutie pri príležitosti osláv Sviatku práce. Atmosféra dvojdňového podujatia sa niesla, ako každý rok, v ľudovom duchu. 
viac
02.03.2019
Fašiangový sprievod a podujatie pred múzeom pripomenuli dávne tradície
Fašiangami ožil v sobotu Trebišov. Do fašiangového sprievodu z centra mesta do areálu trebišovského kaštieľa sa zapojili desiatky ľudí v tradičných maskách.
viac
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %