Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.03.2019 06:05

Fašiangový sprievod a podujatie pred múzeom pripomenuli dávne tradície


Účastníci fašiangového sprievodu počas podujatia Fašiangy 2019 v Trebišove FOTO TASR - Roman Hanc


Fašiangami ožil v sobotu Trebišov. Do fašiangového sprievodu z centra mesta do areálu trebišovského kaštieľa sa zapojili desiatky ľudí v tradičných maskách.


Pred regionálnym múzeom návštevníci zažili remeselný jarmok, fašiangové špeciality a program v podaní folklórnych skupín. "Cieľom podujatia je oživiť tieto zvyky a pamäť ľudu zemplínskeho regiónu, ako aj priblížiť masky, ktoré kedysi boli súčasťou fašiangových sprievodov a rôznych pochôdzkových slávností," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.       

K ochutnávkam patrili tradičné zemplínske pochúťky, spojené s fašiangami, ako sú čeregy alebo kreple, nechýbali ani tokajské vína. Súčasťou kultúrneho programu boli folklórne skupiny zo Slivníka, Malých Ozoroviec, Kuzmíc a Trebišova.       

Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov po Popolcovú stredu. Je to čas vyhradený rozličným zvykoslovným príležitostiam, spoločenským podujatiam a rodinným oslavám pred nástupom 40-dňového pôstu. V stredoveku nadobudli fašiangové oslavy, najmä vo svojom závere, podobu, keď bolo dovolené takmer všetko. V zemplínskom regióne sa do súčasnosti zachovali už len spomienky na niekdajšiu oslavu predovšetkým konca fašiangového obdobia, známu ako "zapuški".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Fašiangy v Liptovskom Mikuláši spoja ľudí
Hlavný fašiangový program v Liptovskom Mikuláši spojí ľudí z mesta aj mestských častí. Bursovníci z celého Liptovského Mikuláša sa zídu pred mestským úradom a v sprievode sa vyberú do ulíc.
viac
16.02.2023
Fašiangový sprievod v Múzeu slovenskej dediny môžu doplniť i návštevníci
Fašiangovú atmosféru si môžu v nedeľu (19. 2.) vychutnať návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Už sa fašiang kráti. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
20.02.2023
Fašiangový sprievod mestom pripomenul dávne tradície
Fašiangový sprievod v maskách v sobotu popoludní zažilo mesto Trebišov v rámci pripomienky tradičných zvykov tohto obdobia.
viac
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %