Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
10.02.2020 11:05

Fašiangový sprievod zabavil obyvateľov spevom a tancom


Tradičný fašiangový sprievod masiek v obci Plevník-Drienové, okres Považská Bystrica. FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Spevom a tancom zabavil v sobotu sprievod dvadsiatky fašiangových masiek s muzikantmi na konskom voze obyvateľov považskej obce Plevník-Drienové.


 

"Snažíme sa, aby sprievod prechádzal po všetkých uliciach a každý občan bol pripravený na to, že sú fašiangy a treba sa aj zabaviť. Začíname ráno o deviatej a končíme v neskorých večerných hodinách. Je to spojené s fašiangovou veselicou a zabíjačkou," povedal starosta obce Miroslav Kremeň.       

Fašiangy obnovili podľa vedúcej miestneho folklórneho súboru (FS) Dúbravček Janky Muráňovej pred 27 rokmi. "Chceme zachovať tradície a postupne to učiť aj mládež. Keď sme začínali, chodilo nás päť. Jedna harmonika, jedna trúbka a tri masky. Teraz máme aj koníka a myslím si, že je to veľmi pekné. Chodila s nami aj naša dychovka. Len rokmi už trošku zostarli a je to naozaj únavné, chodiť šesť – sedem hodín po dedine," podotkla.       

Sprievod pohostil aj 75-ročný Paľo Urík. "Veľmi sa mi to páči. Dojíma ma to a som rád. Za nás to nebolo. Bola len zábava, maškarný ples a tam to končilo. Potom sme sa rozbehli po chalupách a chodili sme vinšovať," zaspomínal si.       

Na obecnej zabíjačke môžu obyvatelia aj návštevníci obce ochutnať podľa Muráňovej pravé zabíjačkové špeciality z Plevníka-Drienového a okolia. "Na fašiangovej veselici na všetkých čakajú muziky - cimbalová muzika Josefa Marečka z Moravy, naša dychová hudba Hoľazňanka, naše gitaristky Drienky, mužské spevácke skupiny Moravia a Poniklec. No a členovia FS Dúbravček, ktorí robia fašiangový sprievod," dodala vedúca miestneho FS.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2019
Fašiangový sprievod a podujatie pred múzeom pripomenuli dávne tradície
Fašiangami ožil v sobotu Trebišov. Do fašiangového sprievodu z centra mesta do areálu trebišovského kaštieľa sa zapojili desiatky ľudí v tradičných maskách.
viac
15.02.2022
Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru
Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.
viac
07.02.2023
Vyvrcholením Nitrianskych fašiangov bude veľký sprievod mestom
Tradičný jarmok a kultúrny program ponúknu aj tento rok Nitrianske fašiangy. Ako informoval mestský úrad, konať sa budú 18. februára na Svätoplukovom námestí.
viac
23.01.2024
Fašiangy v Prievidzi
Fašiangy! Presne tak sa nazýva obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. Ich koniec symbolizovalo pochovávanie basy a nástup pôstu, počas ktorého boli zábavy pri muzike zakázané. Tradície Fašiangov oslávi tradične aj mesto Prievidza.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %