Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.09.2023 05:05

Druhá najväčšia obec na Slovensku bude mať nový zberný dvor


Zberný dvor. Snímka zdroj: Shutterstock


Smižany budú mať nový zberný dvor. Obci v Spišskonovoveskom okrese sa podarilo získať dotáciu z Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške 371 000 eur. Zo svojho rozpočtu si samospráva dofinancuje približne 20 000 eur.


Nový zberný dvor s celkovou plochou 1600 m2 v Smižanoch vyrastie na Tatranskej ulici v areáli poľnohospodárskeho družstva. Pozemky na výstavbu získali zámenou s cirkvou. Ako informovala starostka obce Smižany Miroslava Szitová, s prácami sa začalo už tento týždeň a sfinalizované by mali byť do konca tohto roka, keďže sa končí aj programové obdobie.

Druhá najväčšia obec na Slovensku bez zberného dvora

Zhotoviteľom stavby je registrovaný obecný sociálny podnik Smižianske služby a ako priblížila starostka, pomerne veľký dopyt po zbernom dvore vnímali v obci už dlhšie. „Počtom obyvateľov sme druhou najväčšou obcou na Slovensku, toho odpadu vyprodukujeme pomerne dosť a doposiaľ sme nemali zberný dvor. Dopyt obyvateľov bol veľmi veľký, najmä zo strany majiteľov rodinných domov,” zdôvodnila Szitová.

Služby plánujú vylepšovať aj v budúcnosti

Súčasťou projektu je podľa starostky spevnená plocha so zbernými nádobami, oplotenie, vjazd na pozemok a inžinierske siete. „Ďalej je tam cestná váha a obytný kontajner pre pracovníka a celý areál bude strážený kamerovým systémom,” povedala Szitová. Do budúcna chce obec ešte vylepšiť tieto služby, okrem iného zvažuje kúpiť vlastné vozidlo na zber komunálneho odpadu. Po dostavbe bude priestor slúžiť na zber objemného, kuchynského, drobného stavebného a biologicky rozložiteľného odpadu. „V budúcnosti by sme chceli zber rozšíriť aj o ďalšie zložky odpadu, ako sú obaly zo skla, plastov, kuchynský olej a podobne,” priblížili z obce.

Chcú sa zlepšiť aj v triedení

Cieľom projektu je aj zvýšenie celkovej miery triedenia v obci. Tá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 35 percent, kým v roku 2018 to bolo len okolo 12 percent. Darí sa im znižovať aj celkovú produkciu odpadu, vlani bola na úrovni 382 kíl na obyvateľa. „Zvýšenie komfortu pri triedení, a to aj v podobe nového zberného dvora, môže byť pozitívnou motiváciou pre ľudí, aby triedili lepšie a dôkladnejšie. Verím, že väčšie pohodlie prinesie aj výsledky, pretože dobre vytriedený odpad nekončí na skládkach a nestáva sa záťažou pre životné prostredie, ale vieme mu dať druhú šancu a môže byť zrecyklovaný,” priblížila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. „Samozrejme, okrem správneho triedenia je dôležité dbať aj na predchádzanie vzniku odpadu. Neraz by práve veci, ktoré končia na zberných dvoroch, poslúžili inde. Práve také, ktoré my už možno nepotrebujeme, ale sú stále funkčné, skúsme ponúknuť na rôznych burzách, swapoch či bazároch predtým, ako ich odnesieme na zberný dvor,” doplnila Katarína Kretter.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2016
Hornonitrianska obec chce zriadiť zberný dvor
Zberný dvor, na ktorom by umiestňovali jej obyvatelia rôzne druhy odpadov, plánuje zriadiť na svojom území obec Jalovec v okrese Prievidza. Náklady na realizáciu svojho zámeru odhadla na 10 000 eur.
viac
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
17.02.2020
V obci Petrova Ves vybudujú zberný dvor odpadov za 222 000 eur
V obci Petrova Ves v okrese Skalica začnú budovať zberný dvor odpadov, na ktorý získala obec finančné prostriedky z Ministerstva životného prostredia SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Informuje o tom vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
23.09.2020
Objemný odpad bude mesto zbierať po novom
Objemný odpad z domácností budú v Partizánskom zbierať v novej forme. V každej lokalite mesta bude zber trvať jeden deň a bude pod kontrolou zamestnancov technických služieb a príslušníkov mestskej polície.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %