Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.03.2017 11:44

Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu


Obec Hruštín.


Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.


Po niekoľkoročných bezúspešných snahách získala na tento projekt nenávratný finančný príspevok vo výške bezmála 790 000 eur, ďalších 40 000 eur vynaloží zo svojho rozpočtu.      

"Sme obec s 3200 obyvateľmi, ktorí tvoria veľké množstvo komunálneho odpadu. Ten však netriedime, vozíme ho až do Martina. Nový zberný dvor bude slúžiť na to, aby sme ten komunálny odpad ešte vytriedili. Vyseparujeme tam sklo, plasty, papier, drevo, textil aj biologicky rozložiteľný odpad. Predpokladáme, že keď tieto komodity z hrubého komunálneho odpadu vyseparujeme, do Martina by sme vozili o polovicu odpadu menej, vďaka čomu ušetríme veľa finančných prostriedkov," povedal starosta František Škapec.      

Problémy zaznamenala obec aj so starým nábytkom, ktorý obyvatelia doteraz vyhadzovali do komunálneho odpadu. Rovnako nemali kam vyvážať stavebný odpad. "Teraz už budeme mať aj drvič na drobný stavebný odpad. V súčasnosti rozširujeme individuálnu bytovú výstavbu a máme veľa ciest, ktoré ešte nie sú spevnené. Všetok tento drobný stavebný odpad by sme preto použili na spevnenie miestnych komunikácií," vysvetlil. Veľký prínos bude mať teda zberný dvor v Hruštíne nielen pre úsporu finančných prostriedkov, ale aj vďaka zhodnocovaniu vytriedeného odpadu.      

Zberný dvor vybuduje obecná samospráva na okraji obce, medzi poľnohospodárskym družstvom a pílou. Stavebné práce by podľa starostu mali začať ešte v priebehu marca, ukončenie je naplánované v septembri 2019. "Predpokladáme však, že ak všetko pôjde hladko, stavebnú aj technologickú časť by sme mali ukončiť ešte do konca aktuálneho roka," doplnil Škapec. Ľudia podľa jeho slov tvoria čoraz viac odpadu, navyše menia palivovú základňu. Odpad, ktorý kedysi vedeli spáliť vo svojich peciach, už v dnešnej modernej dobe vyhadzujú. Úlohou samospráv je prispieť k uspokojujúcemu riešeniu komplikovanej situácie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Čím viac turistov, tým horšie pre obec
„Ekonomika nakladania s odpadmi, vrátane ich triedenia, je pre nás ťažiskovou,“ hovorí starosta Donovál Miroslav Daňo.
viac
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
17.02.2020
V obci Petrova Ves vybudujú zberný dvor odpadov za 222 000 eur
V obci Petrova Ves v okrese Skalica začnú budovať zberný dvor odpadov, na ktorý získala obec finančné prostriedky z Ministerstva životného prostredia SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Informuje o tom vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %