Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.08.2023 10:10

Deň obetí banských nešťastí si ako pamätný deň pripomíname 10. augusta


Pamätník na pamiatku obetí banských nešťastí počas Dňa bielych ruží – pietnej spomienky na obete banských nešťastí, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Pred 14 rokmi, 10. augusta 2009, došlo v Bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii Slovenska. Vyhasli pri nej životy deviatich baníkov a 11 záchranárov.


V súvislosti s ňou, ale aj 300 ďalšími doteraz historicky zmapovanými banskými nešťastiami na území Slovenska, bol prijatý 10. august za pamätný deň - Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky.

Vo štvrtok 10. augusta si verejnosť pripomína tento deň, známy aj ako Deň bielych ruží. Je spomienkou na 476 obetí, ktoré zahynuli v baniach, ťažiacich kovy na území Slovenska.         

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky 26. októbra 2010 aj vďaka podpore a iniciatíve Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska, Slovenskej banskej komory, Slovenskej banskej spoločnosti, Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu a banských miest ako Handlová, Prievidza, Pezinok, Banská Štiavnica, Spišská Nová Ves, Rožňava či Veľký Krtíš odsúhlasili návrh zákona, ktorým sa zmenil a doplnil zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch. Spomínaný zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2011 a desiaty augustový deň sa tak stal pamätným dňom – Dňom obetí banských nešťastí.         

"Vo štvrtok položením bielych kvetov a zapálením sviečok vzdáme úctu baníkom, ktorých život predčasne ukončili banské tragédie. Tá najťažšia, pri ktorej zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov, sa v našom meste stala 10. augusta 2009. Viem, že mnohí z vás si v tento deň spomenú na svojich blízkych, priateľov, známych či neznámych - baníkov, ktorí sa už z bane domov nevrátili. Nie je to však len o tomto dni, sviečky na pamätníku horia častejšie, ako by sa zdalo," uviedla na sociálnej sieti primátorka Handlovej Silvia Grúberová.         

Každoročne si Deň obetí banských nešťastí pripomínajú v Handlovej zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií i verejnosť. K Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne sa kladú vence. V kostole svätej Kataríny sa rozozvučia zvony ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Pozostalí, verejnosť i delegácie ukladajú k Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta bielu ružu.         

Práve tento kvet je symbol úcty baníkom z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania na celom Slovensku. Preto nielen v Handlovej, ale v rôznych kútoch baníckych miest kladú ľudia k baníckym pamätníkom biele ruže. Symbol bielej farby ruže má totiž predstavovať nevinnosť a zelené lístky sú farbou nádeje, aby sa takáto tragédia už nikdy neopakovala.         

Priemyselná ťažba uhlia v Handlovej začala v júli 1909 a ukončená bola v septembri 2021. Počas tohto obdobia v Handlovej vyťažili 82.295.940 ton hnedého uhlia. Stodvanásťročná história ťažby uhlia v meste bola prínosom pre hospodárstvo celého Slovenska a ovplyvnila vývoj regiónu hornej Nitry. Priniesla však aj najväčšiu banskú tragédiu na Slovensku.         

Proces v kauze výbuchu v Bani Handlová sa začal po viac ako štyroch rokoch od nešťastia. Prvé hlavné pojednávanie vytýčil Okresný súd v Prievidzi na 9. septembra 2013. Obžalovaní sú traja zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza a to z prečinu všeobecného ohrozenia. Prvý rozsudok v kauze padol v máji 2015, keď boli odsúdení na dlhoročné tresty odňatia slobody.         

Avšak ani po takmer desiatich rokoch proces nie je uzatvorený. Koncom marca tohto roku rozhodol Krajský súd v Trenčíne o tom, že kauzou sa má už po tretí raz zaoberať Okresný súd v Prievidzi. Odvolací súd totiž rozsudok nižšieho súdu z februára 2020 zrušil v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Zdroj: www.handlova.sk

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2018
Pozdrav „Zdar Boh“ sa potichu vznášal na handlovskom cintoríne
Obete banských nešťastí si každoročne začiatkom septembra pripomína nielen mesto Handlová, ale i celý región hornej Nitry.
viac
02.08.2019
Druhý august patrí pietnej spomienke na obete rómskeho holokaustu
Druhého augusta si pripomíname Pamätný deň holokaustu Rómov. V noci z 2. na 3. augusta 1944 v koncentračnom tábore Auschwitz-Bierkenau nacisti pripravili o život takmer 3-tisíc Rómov a Sintov, medzi nimi aj deti, matky a starších ľudí.
viac
05.08.2020
V Handlovej si Dňom bielych ruží pripomenú obete banských nešťastí
Deň bielych ruží sa bude konať v pondelok 10. augusta 2020 pri Pamätníku baníkov na Ul. 29. augusta. Delegácia HBP, a. s., spolu so záchranármi položí vence o 9.10 h k Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne.
viac
06.08.2022
Handlová: Obete banských nešťastí pripomenie Deň bielych ruží
Verejnosť bude v Handlovej 10. augusta spomínať na obete banských nešťastí. Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %