Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.09.2018 11:55

Pozdrav „Zdar Boh“ sa potichu vznášal na handlovskom cintoríne


Ilustračná snímka


Obete banských nešťastí si každoročne začiatkom septembra pripomína nielen mesto Handlová, ale i celý región hornej Nitry.


Otcov a synov, ktorých životy si vyžiadalo jedno z najnebezpečnejších povolaní, si na mestský cintorín v Handlovej prišli uctiť zástupcovia vlády Slovenskej republiky, Trenčianskeho samosprávneho kraja i obyvatelia celého banského regiónu.

Už viac ako jedno storočie je mesto Handlová „matkou“ všetkých uhoľných baní na území Slovenska. Aj napriek tomu, že sa baníctvo stalo živobytím pre tisíce obyvateľov hornonitrianskeho regiónu, má i tento príbeh svoju smutnú kapitolu. Jedno z najrizikovejších povolaní si za dlhé desaťročia vybralo mnoho krutých daní, medzi ktorými boli aj ľudské životy. Obete banských nešťastí si každoročne pietnou spomienkou kladenia vencov k pamätníku na mestskom cintoríne pripomína mesto Handlová. Vzdať svoj hold tým, ktorí sa z baní už nikdy domov nevrátia, prišli v piatok 31. augusta 2018 aj zástupcovia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na čele s jeho predsedom Jaroslavom Baškom. „Veľmi si vážim prácu ľudí, ktorí pracujú v baniach. Je to drina, ktorá človeka preverí nielen fyzicky, ale aj z psychickej stránky. Hoci sú baníci tvrdí chlapi, mnohým z nich sa ich živobytie stalo osudným. Nesmieme však zabúdať na to, čo vykonali a na všetko, čo tomuto regiónu priniesli,“ povedal predseda TSK.

Pokloniť sa tragicky zosnulým baníkom prišiel aj bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Robert Fico. Kvety k pamätníku položili i príbuzní obetí a obyvatelia celého regiónu hornej Nitry.

Pietny akt je súčasťou osláv Regionálneho dňa baníkov, ktoré prebiehajú na Námestí baníkov v Handlovej až do soboty 1. septembra 2018.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2020
V Handlovej si Dňom bielych ruží pripomenú obete banských nešťastí
Deň bielych ruží sa bude konať v pondelok 10. augusta 2020 pri Pamätníku baníkov na Ul. 29. augusta. Delegácia HBP, a. s., spolu so záchranármi položí vence o 9.10 h k Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne.
viac
06.08.2022
Handlová: Obete banských nešťastí pripomenie Deň bielych ruží
Verejnosť bude v Handlovej 10. augusta spomínať na obete banských nešťastí. Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.
viac
24.10.2022
Osamelým seniorom v TSK pomôže inteligentná domáca asistentka
Osamelým seniorom na území Trenčianskeho kraja pomôže v prípade potreby zavolať pomoc inteligentná domáca asistentka (IDA).
viac
09.08.2023
Deň obetí banských nešťastí si ako pamätný deň pripomíname 10. augusta
Pred 14 rokmi, 10. augusta 2009, došlo v Bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii Slovenska. Vyhasli pri nej životy deviatich baníkov a 11 záchranárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %