Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
21.03.2023 12:35

Deň hvezdární a planetárií ponúkne cez víkend podujatia pre verejnosť


Ilustračná snímka.


Deň hvezdární a planetárií 2023 sa uskutoční počas víkendu 25. a 26. marca v rôznych slovenských astronomických inštitúciách.


Podujatia pre širokú verejnosť na prelome astronomickej zimy a jari pripomínajú význam odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií. Informoval o tom predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAV) Rudolf Gális.

Na organizácii sa podieľajú Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov (SZA) a ďalšími astronomickými zariadeniami. "Témou aktuálneho ročníka Dňa hvezdární a planetárií je život a dielo významného renesančného astronóma Mikuláša Kopernika (1473 – 1543), ktorého okrúhle výročie narodenia si v tomto roku pripomíname," uviedol riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom Tomáš Dobrovodský.

Návštevníci budú mať možnosť vidieť výber toho najzaujímavejšieho z astronomických programov, zažiť praktické ukážky, oboznámiť sa s výsledkami odbornej činnosti, ale aj zaujímavosťami zo zákulisia astronómie a výskumu vesmíru. Pripravené sú napríklad prednášky o Kopernikovi v Michalovciach, Astronomické zaujímavosti v Leviciach, Planetárna obrana v Banskej Bystrici, výstava fotografií Minulosť Rožňavskej hvezdárne v Rožňave, exteriérová výstava v Žiline, výstava meteoritov a vzácnych kameňov v Nitre, programy v planetáriu v Žiari nad Hronom alebo Košiciach, prehliadka historickej budovy a exponátov múzea astronómie v Hurbanove či astrorozprávky pre najmenších v Hlohovci a Humennom.

"V prípade priaznivého počasia nebude na veľa miestach chýbať ani pozorovanie diania na oblohe pomocou astronomickej techniky spojené so sprievodným slovom odborných pracovníkov," priblížil predseda SZA Miloš Obert.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2023
Miestni obyvatelia budú vítať jar na tradičnom podujatí
Levočania budú po roku opäť vítať jar na tradičnom podujatí, tentoraz sa uskutoční v priestoroch historického mestského divadla.
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
26.04.2023
Oslavy Dňa mesta odštartujú v piatok, ponúknu množstvo podujatí
Hudobno-tanečné vystúpenia, športové aktivity, výstavy a ďalšie kultúrne podujatia prinesie 29. ročník osláv Dňa mesta Košice, ktorý sa oficiálne začne v piatok (28. 4.) a potrvá do 7. mája.
viac
13.03.2024
Deň hvezdární a planetárií ponúkne počas víkendu verejnosti viacero podujatí
Návrat na Mesiac je témou Dňa hvezdární a planetárií, pri príležitosti ktorého sa počas víkendu 16. a 17. marca po celom Slovensku uskutočnia v priestoroch astronomických zariadení viaceré podujatia pripomínajúce si význam odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %