Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.02.2017 11:44

Byty pre ľudí z reštituovaných domov v Bratislave bude možné kúpiť


Ilustračná snímka.


Na rokovaní, ktoré sa konalo 25. januára, sa na tom dohodli štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček s primátorom hlavného mesta SR Bratislavy Ivom Nesrovnalom.


Ministerstvo dopravy a výstavby SR poskytne Bratislave všetky dostupné dotácie a hlavné mesto je ochotné doplatiť chýbajúci časť, aby mohlo pre Bratislavčanov v reštituovaných domoch nielen postaviť, ale aj kúpiť náhradné nájomné byty. Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo 25. januára, sa na tom dohodol štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček s primátorom hlavného mesta SR Bratislavy Ivom Nesrovnalom.

„Súčasná vláda hľadá všetky spôsoby riešenia problému, ktorý tu je viac ako dvadsať rokov a komplikuje život niekoľko sto ľuďom. Sme pripravení urobiť technické aj legislatívne úpravy tak, aby bolo možné vyriešiť situáciu ľudí, pričom budeme akceptovať výšku stanovených dotácií,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Peter Ďurček po spoločnom rokovaní s primátorom hlavného mesta.

„Konečne po niekoľkoročnej snahe riešiť tento problém, ktorý bývalé vedenie mesta podcenilo, sme našli najefektívnejšie spoločné riešenie. Je v záujme mesta zabezpečiť všetky byty čo najrýchlejšie, pretože až do poskytnutia bytových náhrad musí mesto majiteľom bytov preplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným z vlastného rozpočtu. Štát presunul bremeno na samosprávy a my si musíme splniť zákonnú povinnosť. Možnosť popri výstavbe tieto byty aj kupovať, je pre nás efektívnym riešením,“ povedal primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal.

Ministerstvo je pre zabezpečenie kontinuity bývania pre ľudí žijúcich v reštituovaných bytoch pripravené poskytnúť žiadateľom o dotáciu okrem maximálnej podpory 1000 eur na štvorcový meter pri obstaraní náhradných bytov aj dotáciu na obstarávanie technickej vybavenosti a dotáciu na obstaranie pozemku. Keďže priemerná kúpna cena nehnuteľností je v Bratislave ešte vyššia, rozhodlo sa hlavné mesto doplatiť chýbajúcu sumu, aby vedelo na trhu potrebné náhradné nájomné byty obstarať. Presný postup nasledujúcich krokov hlavného mesta bude možné upresniť až na základe stretnutí odborníkov z viacerých oblastí.

Čítajte v Obecných novinách č. 5-6/2017 na str 7.

Autor: Karolína DUCKÁ, hovorkyňa MDaV SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Proti výstavbe náhradných bytov v Ružinove spustili petíciu
V bratislavskom Ružinove spustili petíciu proti výstavbe náhradných nájomných bytov na Astronomickej ulici, ktoré tu aj na Čmelíkovej ulici chce postaviť hlavné mesto.
viac
14.04.2021
V Bratislave spustili petíciu za záchranu Domu odborov
V Bratislave spustili petíciu za záchranu budovy Domu odborov na Trnavskom mýte pred zbúraním. Iniciátor petície, organizácia DOCOMOMO Slovensko, ju totiž považuje za ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
02.04.2022
Nové Mesto pripravuje ukrajinsko-slovenský komunitný dom
Komunitné centrum na Ovručskej ulici v bratislavskom Novom Meste by sa malo dočasne zmeniť na ukrajinsko-slovenský komunitný dom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %