Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.03.2022 11:10

BVS: Každá piata testovaná vzorka z domácej studne prekročila odporúčané limity


Ilustračná snímka


Jedna z piatich vzoriek vody z domácej studne, ktorú Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) zadarmo otestovala v rámci Svetového dňa vody, prekročila odporúčané limity tvrdosti alebo obsah dusičnanov.


Vyplýva to z výsledkov rozboru 721 vzoriek vody, ktoré do laboratórií BVS priniesli záujemcovia.       

"Aj tieto výsledky potvrdzujú, že kvalita vody v domácich studniach kolíše a ak ju chce niekto používať, mal by si nechať urobiť rozbor vody. Nielen na tvrdosť a dusičnany, ale aj mikrobiologický rozbor či analýzu na prítomnosť pesticídov, ktoré naše laboratóriá taktiež ponúkajú," uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.       

Hovorca spoločnosti Peter Podstupka konkretizoval, že zvýšené hodnoty dusičnanov vykazovalo 154 vzoriek, pričom vysoké hodnoty nad hranicou 90 mg/l boli zaznamenané v 61 prípadoch. "Počet vzoriek, ktoré boli mimo žiadúceho a odporúčaného rozsahu tvrdosti vody, bol 159," dodala. Vo viacerých prípadoch podľa jeho slov boli v rámci jednej vzorky identifikované prekročené hodnoty pre tvrdosť vody aj dusičnany.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
BVS bezplatne overí kvalitu vody z domácich studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ponúka verejnosti aj tento rok bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní. Vzorky môžu ľudia priniesť v stredu 22. marca od 8.00 do 18.00 h do laboratórií bratislavských vodární na Bojnickej ulici v Bratislave.
viac
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
05.01.2022
Obec chce vlastný vodovod, podzemné vody sú podľa starostu znečistené
Obec Kameňany v okrese Revúca chce vybudovať svoj vlastný vodovod. V súčasnosti obyvatelia obce získavajú vodu zo studní, tá je však podľa starostu obce Erika Vranku dlhodobo znečistená a je potrebné ju prevárať.
viac
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %