Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.01.2022 10:35

Obec chce vlastný vodovod, podzemné vody sú podľa starostu znečistené


Ilustračná snímka.


Obec Kameňany v okrese Revúca chce vybudovať svoj vlastný vodovod. V súčasnosti obyvatelia obce získavajú vodu zo studní, tá je však podľa starostu obce Erika Vranku dlhodobo znečistená a je potrebné ju prevárať.


"Obec potrebuje vodovod, keďže tu máme podzemné vody znečistené ešte vplyvom poľnohospodárskej výroby, napríklad dusičnanmi," vysvetlil Vranka. Ako dodal, v minulosti boli vypracované projektové dokumentácie na kanalizáciu i vodovod, no nebolo možné zrealizovať obe zákazky. Vybudovaním vodovodu sa tak samospráva zaoberá už takmer dve desaťročia.

Podľa starostu sa obec chcela prvotne napojiť na okolité, už existujúce vodovody. Ukázalo sa však, že tie by pre nedostatočný tlak nedokázali vodu doviesť až do Kamenian. Alternatívou preto ostáva vybudovanie vlastného vodovodu, ktorý by vodu čerpal z miestneho prírodného zdroja. „Máme ho otestovaný, kvalita vody je výborná,“ poznamenal Vranka s tým, že voda by do obce mala byť vedená gravitačne.

Samospráva už na vybudovanie obecného vodovodu vyhlásila i verejné obstarávanie, predpokladaná hodnota zákazky dosahuje takmer 4,2 milióna eur. Po vysúťažení dodávateľa sa obec bude uchádzať o dotáciu, v prípade úspechu plánuje spoluúčasť na realizácii projektu financovať krátkodobým úverom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
30.01.2017
Chýbajúci vodovod v Suchodolskej doline by mal zabezpečiť projekt vodárov
Dlhodobý nedostatok a prívod vody do obcí v rámci takzvanej Suchodolskej doliny v okrese Bánovce nad Bebravou by mohol vyriešiť projekt, ktorý pripravuje Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS).
viac
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
29.11.2022
Obec sa po takmer 20 rokoch dočkala vodovodu, dokončia ho v decembri
Obyvatelia obce Tuhár v okrese Lučenec sa po takmer dvoch desaťročiach dočkali vodovodu. Práce na projekte za približne 983 000 eur bez DPH pomaly finišujú a dokončené by mali byť v decembri. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %