Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
03.03.2020 08:00

BSK rozširuje portfólio sociálnych služieb v niektorých svojich zariadeniach


Na snímke budova Domova sociálnych služieb Integra. Snímka zdroj: (dobrakrajina.sk).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozširuje portfólio sociálnych služieb v niektorých svojich zariadeniach sociálnych služieb.


Rozšírenie poskytovaných služieb sa týka Domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých Integra na Tylovej ulici a Gaudeamus - zariadenie komunitnej rehabilitácie na Mokrohájskej ulici v Bratislave. Schválením dodatkov k zriaďovacej listine o tom v piatok (28. 2.) rozhodli krajskí poslanci.

DSS Integra poskytuje služby osobám s duševnými poruchami a poruchami správania, prípadne vývinovými poruchami v kombinácii s telesným alebo zmyslovým postihnutím. „Môžeme rozšíriť kapacity zariadenia, pretože sme investovali do rekonštrukcie existujúcich priestorov. Jeden priestor bude pre deti s pervazívnymi vývinovými poruchami, napríklad aj autistického, ale aj iného spektra, druhý priestor pre mladých a dospelých,” priblížil podpredseda BSK Mikuláš Krippel.

V novom špecializovanom zariadení je tak vytvorený priestor pre štyri deti vo veku od šesť do 18 rokov a pre štyri dospelé osoby od 18 do 40 rokov. Služba pre týchto klientov bude poskytovaná ambulantnou formou, keď rodičia ráno dieťa privezú a po práci si ho vyzdvihnú.

V prípade Gaudeamus - zariadenia komunitnej rehabilitácie ide o zmenu cieľovej skupiny, ktorej má byť poskytovaná služba určená. „Doteraz bolo možné poskytovať sociálnu službu len osobám do 35 rokov. Po novom osoby, ktoré dovŕšia vek 35, nebudú musieť z tohto zariadenia odísť,” vysvetlil Krippel. V praxi to bude znamenať, že klienti budú môcť v zariadení v pokoji dožiť, kraj ich nebude "stresovať" tým, že by si v neskoršom veku mali hľadať iné zariadenie.

Kraj tým zároveň reaguje na dopyt po sociálnych službách pri produktívnom a postproduktívnom veku. Zároveň sa však posúva dolná hranica, a to z troch na šesť rokov. Kraj to vysvetľuje tým, že rodičia sa stíhajú doma starať o mladšie deti, prípadne využívajú integrované škôlky.

„Každý rok zvyšujeme financie, rozpočtové zdroje pre sociálne služby. Pre rok 2020 je to viac ako 30 miliónov eur,” poznamenal Krippel s tým, že kraj sa snaží podporovať aj neverejných poskytovateľov sociálnych služieb zvýšením príspevkov na prevádzku.

BSK pracuje taktiež na zriadení špecializovaného zariadenia pre autistov v Petržalke, prvým významným krokom bola zámena pozemkov medzi ním a hlavným mestom. Kraj zároveň rozšíril možnosti ubytovania pre "svojich" zamestnancov pôsobiacich v sociálnej oblasti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Zariadenia sociálnych služieb v TSK si tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna
Zariadenia sociálnych služieb v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) si vďaka efektívnemu hospodáreniu kraja v minulom roku tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna eur. TSK v minulom roku hospodáril s prebytkom 14,6 milióna eur.
viac
21.12.2017
Ušetrené peniaze kraja idú na odmeny do školstva a sociálnych služieb
Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa podarilo v rozpočte kraja ušetriť 450 000 eur, predseda BSK Juraj Droba sa ich rozhodol prerozdeliť ako odmeny v rámci školstva a sociálnych služieb.
viac
04.05.2021
PSK podporil projekty v regiónoch za 1,28 milióna eur
Prvý tohtoročný balík peňazí do regiónov z krajských dotačných výziev odklepli poslanci Prešovského samosprávneho kraja v pondelok 3. mája. Podporili 478 žiadostí v celkovej hodnote 1,28 milióna eur. A to v rámci Výzvy Mikroprogram PSK.
viac
07.07.2022
TTSK prispeje na svojich obyvateľov v DSS v iných krajoch
Mimoriadnu dotáciu na zmiernenie dosahov zvýšenia ceny energií a zníženie finančného príspevku poskytne Trnavský samosprávny kraj (TTSK) desiatim neverejným poskytovateľom sociálnych služieb na jeho území. Zároveň podporí ďalších 15 zariadení mimo TTSK, ktorých klientmi sú obyvatelia kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %