Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.04.2024 09:00

Belušský klub seniorov láme rekordy


Snímka zdroj: OcÚ Beluša


Klub seniorov v Beluši absolvoval prvú členskú schôdzu v tomto roku s rekordným počtom 185 účastníkov vrátane pozvaných hostí, medzi ktorých patril starosta obce Ján Prekop a prednosta Patrik Štrbák. 205 členná organizácia pripravila pre členov bohatý voľnočasový program na rok 2024.


Asi najväčšia organizácia v obci Beluša s počtom 205 osôb sa snaží zabezpečiť svojim členom dôstojné starnutie. 15 členov výboru pravidelne komunikuje s menšími skupinami do 20 osôb spadajúcich pod ich miesto bydliska. Hovorí predseda združenia Peter Kavický: „Jednotliví členovia výboru poznajú problémy konkrétnych seniorov. Keď niečo potrebujú alebo ich niečo trápi, snažíme sa im v rámci možností pomôcť. Navštíviť ich, spraviť im nákup a podobne. Osamelých seniorov veľmi potešili darčeky distribuované počas minulých Vianoc.“

Obec Beluša sa pravidelne zúčastňuje kampane Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, kedy pomáha koordinovať rozdávanie darov pre osamelých seniorov. V decembri sa v obci vyzbieralo úžasných 117 balíkov. V tomto roku zvýšila obec príspevok pre Klub seniorov o 500 eur na 2.500 eur. Pravidelne poskytuje združeniu priestory bývalej školskej jedálne a materiálne prispieva k organizácií viacerých aktivít vrátane varenia gulášu na hasičskej chate v Belušských Slatinách. V tomto roku by chcela obec seniorov na pravidelnejšej báze privítať aj v zrekonštruovanej obecnej knižnici.

Klub seniorov každoročne organizuje štyri členské schôdze na Fašiangy, Deň matiek, počas mesiaca venovaného úcte k starším a pred Vianocami. Seniori v máji vyrazia za kúpaním do Poľného Kesova, na júnové kúpanie do Vitanovej a letný pobyt do Veľkého Medera. Raz za rok sa členovia vyberajú na divadelné predstavenie. Súčasťou programu bývajú aj rôzne turistické výlety, ktoré iniciujú členovia združenia a na ktoré zabezpečuje združenie spoločnú dopravu. Členský príspevok predstavuje šesť eur za rok, na jednotlivé stretnutia sa vyberá dvojeurový príspevok na stravu. Združenie sa napriek svojej početnosti snaží vychádzať v ústrety rozmanitým potrebám a očakávaniam svojich členov.

Aktivity seniorov intenzívne podporuje aj starosta obce Ján Prekop: „Potreby dnešných seniorov sa dynamicky menia. V minulosti žili rodiny spolu, dnes musia seniori vyhľadávať spoločnosť a často aj pomoc medzi susedmi, pretože ich deti a vnúčatá žijú v inom meste. Na druhej strane tiež vyhľadávajú častejšie komunitné aktivity a spoločenský ruch, v čom sa im obec snaží vychádzať v ústrety.“

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Začal sa mesiac úcty k starším a spolu s ním prichádza aj obľúbený Seniorfest
Október je mesiac úcty k starším. Hlavné mesto preto pripravilo aj tento rok obľúbený Seniorfest. Bratislavskí seniori sa ešte stále môžu prihlásiť na niektoré podujatia, ktoré sa budú konať počas celého mesiaca október.
viac
21.10.2019
Na Veľtrhu pre seniorov predstavia Seniorskú obálku
Veľtrh pre seniorov, podujatie mesta Trnava pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, sa koná už jedenásť rokov. Tohtoročný bude v Mestskej športovej hale v stredu 23. a štvrtok 24. októbra.
viac
05.02.2021
Beluša rozdá respirátory 1200 seniorom
Vzhľadom k odporúčaniam začať používať namiesto rúšok účinnejšie ochranné prostriedky sa obec Beluša rozhodla zvýšiť ochranu najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov pri nevyhnutnom nákupe, či návšteve lekára, a to zabezpečením respirátorov FFP2.
viac
11.02.2021
Zvýšenou osvetou i prístupom sa mení odpadová politika v Beluši
Problematika odpadového hospodárstva je jednou z aktuálnych a dlhodobých oblastí, v ktorej musia samosprávy vynaložiť nemalé úsilie na dosiahnutie zníženia množstva odpadu a zvýšeniu podielu separácie. Dôležitú úlohu zohráva aj osveta medzi občanmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %