Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.07.2023 01:50

ARRIVA meria v Pezinku čistotu ovzdušia na autobusových zastávkach


Ilustračná snímka


Na autobusových zastávkach pri železničnej stanici v Pezinku odštartovali pracovníci Národného výskumného strediska (CNR) z Talianska meranie čistoty ovzdušia. Ide o súčasť projektu RE-BREATH podporeného Európskou úniou v programe LIFE, ktorého ďalšími partnermi sú spoločnosti ARRIVA na Slovensku, A


S podporou mesta Pezinok umiestnili talianski vedci na ostrovčeku medzi autobusovými zastávkami tri meracie prístroje, ktoré zachytávajú mikročastice PM10 prítomné vo vzduchu. Cieľom je analyzovať rôzne zdroje týchto častíc a zistiť, ako nová technológia vyvinutá spoločnosťou Brembo prispieva k zvýšeniu čistoty a kvality ovzdušia nielen na autobusových zastávkach, ale aj v hustej premávke.

„V týchto prístrojoch sú dva filtre, jeden teflónový a jeden kremíkový, ktoré sa automaticky menia každých 24 hodín. Po skončení prvého monitorovacieho obdobia, ktoré bude trvať dva týždne, vezmeme použité filtre do laboratória a nahradíme ich novými, aby sme mohli porovnať namerané hodnoty po inštalovaní nových bŕzd,“ povedala Francesca Battistelli, senior projektová a grantová manažérka Inštitútu pre znečistenie ovzdušia pri Národnom výskumnom stredisku (CNR).

„Veľmi si vážime spoluprácu a podporu zo strany mesta Pezinok, ktorá je dôkazom toho, že nám všetkým záleží na kvalite životného prostredia. Nové technologické riešenia potvrdené testovaním v podmienkach každodennej prevádzky tak na Slovensku ako aj v Taliansku sú príkladom toho, že budúcnosť patrí udržateľnej verejnej doprave,“ uviedla Petra Helecz, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku.

Spoločnosť ARRIVA začiatkom augusta inštaluje nové ekologické brzdy od spoločnosti Brembo do 5 vybraných autobusov zaradených na trase Bratislava – Pezinok. Pri tejto príležitosti pripravuje verejnú prezentáciu projektu za účasti partnerov z európskeho konzorcia, zástupcov mesta Pezinok a ďalších zainteresovaných strán s cieľom informovať o priebehu projektu cestujúcich aj verejnosť.

ARRIVA na Slovensku a vo svete

Spoločnosť ARRIVA pôsobí na Slovensku od roku 2008 a je najsilnejším súkromným hráčom v autobusovej doprave v Slovenskej republike. Pôsobí v Bratislavskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, kde zabezpečuje mestskú, prímestskú, zmluvnú a komerčnú autobusovú dopravu. Od roku 2017 prevádzkuje spoločnosť službu zdieľaných bicyklov, tzv. bikesharing. ARRIVA zamestnáva na Slovensku viac ako 2 500 zamestnancov a prevádzkuje viac ako 1 500 autobusov. Tvorí ju šesť dopravných spoločností, servisná spoločnosť a centrála.

ARRIVA je jedným z popredných poskytovateľov osobnej dopravy v Európe, zamestnáva vyše 34 600 ľudí a ročne prepravuje 1,5 miliardy cestujúcich v 10 európskych krajinách. Je súčasťou Deutsche Bahn (DB), jednej z vedúcich spoločností v oblasti osobnej a logistickej dopravy na svete a je zodpovedná za regionálne služby v oblasti osobnej dopravy DB mimo Nemecka. Prevádzkuje autobusovú, železničnú a lodnú dopravu.

Autor: (ts-arriva)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
Prímestské autobusy budú jazdiť v prázdninovom režime
Od stredy 28. októbra 2020 bude prímestská autobusová doprava v trnavskej župe zabezpečovaná v letnom prázdninovom režime s posilnením ranných a poobedných spojov zabezpečujúcich dopravu žiakov I. stupňa základných škôl do a zo školy.
viac
31.12.2020
Pred Vianocami zrekonštruovala trenčianska radnica cesty takmer za 900 000 eur
Trenčianska radnica stihla ešte pred vianočnými sviatkami zrekonštruovať niekoľko miestnych komunikácií takmer za 900 000 eur. Výsledkom rekonštrukcií sú i parkovacie miesta, miesto pre novú zeleň a zrekonštruovaná autobusová zastávka.
viac
27.01.2023
Ako je znečistené ovzdušie škôl? Na niektorých práve prebiehajú merania
Aká je miera znečistenia ovzdušia v okolí škôl? To sa aktuálne snaží zistiť 42 škôl na Slovensku prostredníctvom Projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý realizuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
03.10.2023
Talianski experti už analyzujú údaje o čistote ovzdušia v Pezinku
Zariadenia na meranie čistoty ovzdušia, ktoré boli v rámci projektu RE-BREATH umiestnené pri železničnej stanici v Pezinku počas leta, boli prevezené do Talianska, kde experti z Národného výskumného strediska (CNR) analyzujú získané údaje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %