Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
03.10.2023 11:00

Talianski experti už analyzujú údaje o čistote ovzdušia v Pezinku


Ilustračná snímka mesto Pezinok


Zariadenia na meranie čistoty ovzdušia, ktoré boli v rámci projektu RE-BREATH umiestnené pri železničnej stanici v Pezinku počas leta, boli prevezené do Talianska, kde experti z Národného výskumného strediska (CNR) analyzujú získané údaje.


ARRIVA medzitým pokračuje v testovaní nových ekologických bŕzd v každodennej prevádzke na autobusových linkách v Bratislavskom kraji. Monitorovacie jednotky sa vrátia na svoje miesto na prelome februára a marca budúceho roku.

Naši pracovníci dočasne odinštalovali zariadenia na monitorovanie čistoty ovzdušia z autobusových zastávok pri železničnej stanici v Pezinku. CNR bude analyzovať získané údaje a výsledky poslúžia pri posúdení emisií starých a nových brzdových systémov. Ďalšia fáza meraní sa začne počas zimného obdobia v prvých mesiacoch budúceho roka,“ povedal Dr. Valerio Paolini, ktorý je vedecky zodpovedný za projekt RE-BREATH v CNR v Taliansku.

Spoločnosť ARRIVA medzitým pokračuje v každodennom prevádzkovom testovaní nových ekologických bŕzd od spoločnosti Brembo, ktorá je globálnym lídrom vo výrobe brzdových systémov. Brzdy, ktoré boli homologizované a certifikované spoločnosťou Vehicle Certification Agency, sú inštalované v 5 vybraných autobusoch zaradených na trase Bratislava – Pezinok. Cieľom ich nepretržitého testovania po dobu 16 mesiacov je overiť zvýšenie životnosti bŕzd v porovnaní s aktuálnou technológiou, čo má ekologický aj hospodársky dopad.

Spolu s našimi partnermi v projekte RE-BREATH máme za sebou prvú fázu meraní kvality ovzdušia a teraz je na expertoch z oblasti vedy a výskumu, aby porovnali získané údaje z rôznych brzdových systémov zo Slovenska a Talianska. ARRIVA ako dopravca však bude medzitým pokračovať v ďalšom praktickom testovaní nových ekologických bŕzd, pretože každý kilometer preveruje ich robustnosť a efektivitu v reálnych dopravných situáciách,“ uviedol Peter Stach, hovorca spoločností ARRIVA na Slovensku.

Ďalšími partnermi projektu podporeného Európskou úniou v programe LIFE sú spoločnosť Arriva Italia a talianske mesto Bergamo. Informácie získané z projektu RE-BREATH, ktorý je naplánovaný na 36 mesiacov, by mali zároveň podporiť vnútroštátne orgány pri odhade emisií iných ako výfukových plynov. Tie sa totiž započítavajú do emisnej bilancie EMEP/SEE podľa smernice (EÚ) 2016/2284.

Autor: (ts-ARRIVA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Pilotný projekt na prievidzskom gymnáziu má prispieť k zdravšiemu ovzdušiu
Študenti Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi by sa mali učiť v zdravšom prostredí. V jednej z tried tam testujú germicídne žiariče.
viac
25.11.2020
Výrazné zlepšenie ovzdušia v Európe
Lepšia kvalita ovzdušia viedla v Európe k výraznému zníženiu počtu predčasných úmrtí v poslednom desaťročí. Z najnovších oficiálnych údajov Európskej environmentálnej agentúry (EEA) však vyplýva, že takmer všetci Európania stále trpia znečistením ovzdušia.
viac
19.07.2021
Prehliadač kvality ovzdušia európskych miest
Európska environmentálna agentúra spustila Prehliadač kvality ovzdušia európskych miest. Vďaka nemu máte teraz možnosť skontrolovať kvalitu ovzdušia za posledné dva roky v meste v ktorom žijete, a porovnať ju s inými európskymi mestami.
viac
29.07.2023
ARRIVA meria v Pezinku čistotu ovzdušia na autobusových zastávkach
Na autobusových zastávkach pri železničnej stanici v Pezinku odštartovali pracovníci Národného výskumného strediska (CNR) z Talianska meranie čistoty ovzdušia. Ide o súčasť projektu RE-BREATH podporeného Európskou úniou v programe LIFE, ktorého ďalšími partnermi sú spoločnosti ARRIVA na Slovensku, A
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %