Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.03.2018 10:30

Spomienkové stretnutie k 73. výročiu oslobodenia obce Senohrad a Oremovho Lazu


Pietny akt pri pamätníku


Hold rumunským vojakom, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska, vzdal aj minister obrany Peter Gajdoš.


Pre väčšinu z nás je dnes rozsah hrôz a utrpení II. svetovej vojny vzdialenými dejinami, ktoré presahujú našu osobnú predstavivosť.

Smútok, úcta a vyjadrenie nesmrteľnej vďaky sprevádzali Spomienkové stretnutie pri príležitosti 73. výročia oslobodenia obce Senohrad a priestoru Oremovho Lazu v mrazivom dni 23. februára 2018.

Stáva sa už tradíciou, že si pripomíname na obete II. svetovej vojny a ťažko vydobytú slobodu a mier. Prvýkrát takéto spoločne organizované spomienkové stretnutie bolo v roku 2017.

Pietne akty kladenia vencov organizuje MO SR a obec Senohrad so spomienkou na osloboditeľov - vojakov rumunskej armády, ktorí v okolí Senohradu a priestoru Oremovho Lazu položili svoje životy.

Vážime si účasť ministra obrany SR Petra Gajdoša, predsedu výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Antona Hrnka, veľvyslankyne Rumunska Steluty Arhire, náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generála Milana Maxima, tajomníka Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliama Longauera a ďalších hostí z Vojenského útvaru Lešť. Na pietnom akte sa zúčastnili zástupcovia štátnych orgánov z okresu Krupina, poslanec BBSK a zástupcovia samospráv.

Minister obrany Peter Gajdoš predniesol príhovor, v ktorom o. i. povedal: „Z dejín sa treba poučiť, a preto je dôležité, aby sme ich aj poznali. No nielen my, ktorí o hrôzach vojny vieme z rozprávania našich rodičov, starých rodičov, dedov, ale aj generácie, ktoré vojnu poznajú, našťastie, už iba z učebníc. Mladí ľudia musia vedieť, že územie Slovenska oslobodili vojaci Červenej armády predovšetkým spolu s rumunskými a československými jednotkami.“

Následne sa k účastníkom spomienkovej slávnosti prihovorili aj ďalší hostia.

Spomienky na prechod frontu v obci Senohrad a slová úcty a vďaky obetiam II. svetovej vojny a osloboditeľom - vojakom sovietskej a rumunskej armády - odzneli v príhovore starostky obce Senohrad Oľgy Bartkovej pri pamätnej tabuli venovanej obetiam II. svetovej vojny a vojakom rumunskej armády.

Vzácnych hostí sme privítali na obecnom úrade, kde sa uskutočnil aj slávnostný zápis do pamätnej knihy obce.

Minister obrany sa prihovoril slovami: „Každý jeden občan by mal vedieť, že sloboda nie je zadarmo a naši starí otcovia a staré mamy za ňu v mnohých prípadoch zaplatili tým najcennejším, svojím životom. Na to nesmieme nikdy, ale skutočne nikdy zabudnúť.“

Starostka obce sa ministrovi Petrovi Gajdošovi poďakovala za spoluprácu pri organizovaní spomienkového stretnutia, lebo takto približujeme občanom, hlavne mladým ľuďom, históriu nielen našej obce, ale aj celého nášho národa - históriu hrôz II. svetovej vojny.

Dôstojný pietny akt kladenia vencov sa konal v Centre výcviku Lešť pri pamätníku rumunskej armády, kde sslova opäť ujal minister obrany Peter Gajdoš, následne sa účastníkom prihovorili aj veľvyslankyňa Rumunska v SR Steluta Arhire a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko.

V hlbokej úcte sme spomínali na všetkých, ktorí sa neváhali postaviť proti fašizmu v najväčšom a, dúfajme, že i poslednom celosvetovom vojnovom konflikte.

 

Autor: Oľga BARTKOVÁ, starostka obce


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Do polovice januára možno predkladať návrhy na udelenie Ceny ministra kultúry SR
Verejnosť môže spolurozhodnúť o tom, kto získa Cenu ministra kultúry SR v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2016. Návrhy nominácií na toto ocenenie možno posielať do 15. januára 2017.
viac
17.01.2017
Košičania si pripomenú výročie oslobodenia mesta
Na Námestí osloboditeľov sa vo štvrtok (19. 1. 2017) o 13:30 hod. uskutoční pietny akt kladenia vencov a kytíc k pamätníkom.
viac
14.01.2020
V žilinskom Lesoparku Chrasť si pripomenú bojovníkov proti fašizmu
Na pietnej spomienke pri Pamätníku v Lesoparku Chrasť v Žiline si v stredu 15. januára pripomenú Žilinčania 75. výročie hromadného usmrtenia bojovníkov proti fašizmu, ktorých zavraždili 8. januára 1945.
viac
25.11.2020
Mestá na Zemplíne si pripomenú oslobodenie
Pietne akty kladenia vencov k pamätníkom obetí druhej svetovej vojny sa pri príležitosti 76. výročia oslobodenia spod fašizmu v najbližších dňoch uskutočnia v mestách na hornom Zemplíne. Samosprávy o podujatiach informujú na svojich internetových stránkach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %