Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.02.2019 08:30

Príďte sa zabaviť na Nitrianske fašiangy


V sprievode tradične nechýbajú krojované folklórne skupiny a súbory.


Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. V tomto roku pripadá Popolcová streda na 6. marca. Po tomto dátume nasleduje 40-dňový pôst, ktorý trvá do Veľkého piatku.


Podľa dĺžky fašiangového obdobia sa rozlišovali krátke a dlhé fašiangy. Žartovne sa hovorilo, že keď je krátky fašiang, vydajú sa aj škaredé dievčatá. V slovenskom prostredí to bolo dané aj roľníckou kultúrou. Hoci sa už gazdovia pripravovali na jarné práce, ešte nebolo veľa roboty, takže okrem priadok a páračiek bol čas aj na svadby. Trvali dlhšie ako dnes a bola to nielen rodinná slávnosť, ale aj slávnosť celej dediny.

Nitrianske fašiangy sa uskutočnia v sobotu 2. marca. V Nitre sme si zvykli, že ich neoddeliteľnou súčasťou býva jarmok s tradičnou domácou zabíjačkou a fašiangovými špecialitami a inak to nebude ani tohto roku. Jarmok sa začína predpoludním - o 10. hodine a potrvá do 17. hodiny, kedy po pešej zóne prejde veselý fašiangový sprievod.

Jarmok i zvieratká z Detskej farmy Humanita

Z celého Slovenska k nám v tento deň prídu ľudovoumeleckí remeselníci. Svoje stánky rozložia na Svätoplukovom námestí. Výsledok svojej remeselnej zručnosti budú nielen predvádzať, ale i predávať. Príďte sa pokochať, pohladkať dušu, popásť si zrak, či poštekliť chuťové poháriky, nasýtiť žalúdok... Vezmite so sebou aj svoje deti. Tie sa potešia zvieratkám v gazdovskom dvore Detskej farmy Humanita.

Veselá muzika i tvorivé dielne

Krátko pred obedom vám veselosť v mysli navodí flašinet Ivana Gontka, pripojí sa aj veselá muzika Podzoborských heligonkárov. Hlavným zabávačom však budú Vrbovskí víťazi, ktorí nás o schopnosti zabávať presvedčili už v minulosti. Nudiť sa nebudete ani neskôr, pretože od poludnia až do 15. hodiny si v rámci tvorivých dielní môžete nechať pomaľovať tvár, prípadne si vyrobiť svoju vlastnú originálnu masku, aby ste sa mohli takto pripravení zapojiť do fašiangového sprievodu. Pre deti budú pripravené zábavné hry a šibalstvá.

Turistická prehliadka Nitry

Ak budete mať na sebe masku, pri Turistickom informačnom centre (TIC) bude práve pre vás pripravené fašiangové koleso šťastia s možnosťou vyhrať zaujímavé ceny. Pre záujemcov o spoznávanie bohatej histórie Nitry je pripravená bezplatná prehliadka Nitry, tematicky ladená do secesie. Prehliadku organizuje TIC Nitra v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu – nastavte si do mobilov pripomienku: zraz účastníkov je o 13. hod. pred Župným domom.

 Zapojte sa v maskách do sprievodu

Ďalší skvelí zabávači - Gajdošskí trogári, budú na námestí vyhrávať od 14.30 hod. Krátko nato, o 15. hod. sa po pešej zóne začne valiť veselý fašiangový sprievod. Mesto Nitra, ako organizátor tohto jedinečného podujatia, pozýva všetkých, malých i veľkých v maskách aj s netradičnými nástrojmi ako sú hrkálky, hrebene či pokrievky na hrnce, aby sa zapojili do pestrého fašiangového sprievodu a pridali sa k bubeníkom Campana Batucada, mažoretkám I-NIMA, choduliarom z Harry Teater, študentskému divadlu VYDI, folklórnym súborom a skupinám (Tradícia Dražovce, Nevädza, Janíkovská studnička a Zbežanček). Odmenou vám bude sladká fašiangová pochúťka, samozrejme, dobrá nálada. Fašiangy vyvrcholia pochovávaním basy a ukážkou slovenských fašiangových zvykov.

 

Autor: Ľudmila SYNAKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Pozvánka na Radoľský jarmok
Obec Radoľa a Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Vás pozývajú v utorok 5. júla 2016 na Radoľský jarmok.
viac
28.08.2019
Tradičné podujatie Klokočinský jarmok v Nitre dovŕši tohto roku plnoletosť
Na návštevníkov počas troch dní čaká bohatá jarmočná ponuka tovarov, občerstvenia a zábavy. Klokočinský jarmok potrvá tri dni, v priestranstve nad Mikovíniho ulicou uskutoční od 29. do 31. augusta.
viac
07.02.2023
Vyvrcholením Nitrianskych fašiangov bude veľký sprievod mestom
Tradičný jarmok a kultúrny program ponúknu aj tento rok Nitrianske fašiangy. Ako informoval mestský úrad, konať sa budú 18. februára na Svätoplukovom námestí.
viac
09.08.2023
Špačinský jarmok pripomenie aj jubileum folkloristov
Štyridsiate piate výročie založenia dedinskej folklórnej skupiny Špačinčanka pripomenie v sobotu (12. 8.) folklórne podujatie Špačinský jarmok v obci Špačince pri Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %