Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.08.2017 10:26

Župné asfaltové leto v regiónoch


Ilustračná snímka -žsk


Cestári Žilinského samosprávneho kraja naplno využívajú letné dni a pracujú na rekonštrukciách župných ciest a mostov II. a III. triedy. Z pripraveného plánu opráv je už približne 75 % zrealizovaných.


 „Každý rok znižujeme modernizačný dlh, ktorý sme s cestami zdedili od štátu, a rovnako pokračujeme aj toto leto. Tento rok investujeme do obnov viac ako 13 miliónov eur a opravíme cez 100 kilometrov ciest, keďže pribudli viaceré úseky zničené silnou zimou,“ informoval žilinský župan Juraj Blanár s tým, že pracovníci Správy ciest ŽSK vďaka priaznivému počasiu ukončili zatiaľ tri štvrtiny z plánovaných rekonštrukcií. „Nový povrch má už 75 kilometrov našich ciest na Kysuciach, Turci, Orave, Hornom Považí i v Liptove. Darí sa nám tak pomáhať obyvateľom, keďže krajské cesty spájajú jednotlivé obce či mestá a sú pre ľudí prístupovými komunikáciami do práce, k lekárovi alebo do školy. Automobilová doprava narastá, cesty sú zaťažené čoraz viac, kompletná obnova je dlhodobý a finančne náročný proces, preto desiatky kilometrov nových vozoviek každoročne výrazne zlepšujú podmienky pre vodičov,“ doplnil J. Blanár.

Okrem modernizácií ciest aktuálne pracuje župa na zvýšení dopravnej bezpečnosti aj obnovou vodorovného dopravného značenia. Podľa slov riaditeľa odboru dopravy ŽSK Ivana Mokrého cestári nastriekali 261 kilometrov vodiacich a stredových čiar. „Čiary na nových cestách budú pribúdať postupne, asfalt musí usadnúť, takže nemôžeme vyznačovať hneď. No vlastnými kapacitami budeme v značení pokračovať a zároveň si na ďalších 440 kilometroch pomôžeme tiež externe,“ uviedol I. Mokrý.

Nový povrch pribudol v Liptove zatiaľ na viac ako 15 kilometroch ciest. Najväčšie úseky opravili cestári vo Východnej, medzi Liptovskou Teplou a Lúčkami či medzi Bobrovníkom a Prosiekom. Opravovalo sa tiež v Pribyline, Liptovských Revúcich, mestskej časti Liptovského Mikuláša Podbreziny alebo v obci Liptovský Ondrej.

Podobne 15 kilometrov asfaltu skvalitnilo cesty v Hornom Považí. Vodiči jazdia bezpečnejšie na ceste v smere na Lutiše, vo Varíne, Stráži, medzi žilinskými mestskými časťami Zádubnie a Zástranie a aj v Terchovej – Šípková. Aktuálne práce prebiehajú taktiež na moste cez derivačný kanál v obci Kotešová.

Turiec čaká ešte niekoľko rekonštrukcií. Hotových je takmer desať kilometrov v okolí Martina, v mestskej časti Tomčany či medzi mestskou časťou Priekopa a Vrútkami, rovnako v Kláštore pod Znievom, Ratkove, Sklenom a medzi Záborím a Sklabiňou. Obnovená a už i vyznačená je vozovka medzi Slovanmi a Turčianskym Ďurom.

Väčšinu opráv majú za sebou kysuckí cestári. Župa tu stihla za posledné mesiace obnoviť 14,3 kilometrov, medzi ktoré patrili aj časti v Hornom Vadičove, na Staškove, v Kelčove, Vysokej nad Kysucou, medzi Rudinou a Kysuckým Novým Mestom. Nevyhnutnou rekonštrukciou prešiel tiež úsek z Olešnej na Hlavice. Časť opráv prebehla už aj v Klokočove, kde sa však cestári ešte vrátia, aby cestu dokončili.

Úpravu povrchu vozoviek zrealizoval ŽSK v najväčšej miere zatiaľ na Orave. Nový asfalt pokrýva viac ako 20 kilometrov ciest, napríklad medzi obcami Oravské Veselé a Breza, v Mútnom, Dolnom Kubíne, medzi Vitanovou, Oravicami a Zubercom či Zázrivej.

Podľa slov predsedu ŽSK budú cestári v modernizáciách ešte pokračovať, a to vo všetkých župných regiónoch. „V pláne je viacero úsekov, ktoré potrebujeme dokončiť, kým začne zimná údržba, verím, že to cestári zvládnu a vodiči budú zatiaľ na cestách trpezliví,“ priblížil J. Blanár.

 

 

Autor: ( ts-ŽSK - Lenka Záteková, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Liptovskí hotelieri hlásia zvýšený záujem o letné pobyty
Liptovskí hotelieri a ubytovatelia avizujú vyšší záujem turistov o letnú dovolenku ako v predchádzajúcich rokoch. Ubytovacie kapacity sa začali predávať oveľa skôr ako vlani, stav rezervácií je podľa nich optimistický.
viac
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
30.09.2019
ŽSK začal s opravou zničenej cesty na Semeteši
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) začal s opravou zničenej cesty Turzovka – Semeteš, ktorá je spojnicou medzi horným Považím a Kysucami. Zároveň bolo odovzdané stavenisko vo Vitanovej na Orave.
viac
19.10.2021
Bratislavský kraj spustil rekonštrukcie regionálnych ciest
Nový asfalt, vodorovné značenie i vyššia bezpečnosť a komfort pre vodičov. To všetko prinesú opravy ciest II. a III. triedy, do ktorých sa pustil Bratislavský samosprávny kraj (BSK),
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %