Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.10.2021 08:10

Župa zrekonštruovala ďalších 18 km ciest k vyhľadávaným kultúrnym pamiatkam


Ilustračná snímka (ŽSK)


Žilinský samosprávny kraj ukončuje realizáciu cezhraničného projektu z európskych finančných zdrojov, ktorý bol zacielený na rekonštrukcie úsekov ciest vedúcich k národným kultúrnym pamiatkam. Okrem nich sa komplexne zmodernizoval aj interiér kaštieľa v Oščadnici, v ktorom sídli Kysucká galéria.


Ako upresnila krajská županka Erika Jurinová: „V rámci tohto projektu sme obnovili spolu takmer 18 kilometrov ciest v každom z piatich regiónov Žilinského kraja. Chceme, aby všetci obyvatelia nášho kraja pocítili benefity realizácie projektu.“ V regióne Turca sa zrekonštruovali tri úseky v katastroch Sklabine, Blatnice, Folkušovej a Mošoviec v celkovej dĺžke takmer 5,5 km, na Kysuciach sa opravila časť cesty v Novej Bystrici, v Hornom Považí prešli modernizáciou takmer 3 km ciest v Kotešovej, Svederníku a Žiline-Závodí, na Liptove sa asfaltovalo na troch úsekoch v Pribyline a Liptovskej Teplej a na Orave vo Vyšnom Kubíne, Osádke, Malatinej a Zuberci.

Rekonštrukčné práce zahŕňali odfrézovanie starého asfaltu, zrezanie krajníc a položenie nového krytu, na niektorých úsekoch sa pristúpilo aj ku kompletnej výmene podložia a odvedeniu vody z podložia. Súčasťou projektu bola aj obnova vodorovného dopravného značenia. „Rekonštrukciou sa odstránili výtlky na cestách, zamedzilo sa ich podmývaniu a zvýšila sa bezpečnosť cestnej premávky, čo výrazne zvýšilo komfort ich využitia obyvateľmi a návštevníkmi kraja,“ doplnila riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová.

Rekonštrukcie ciest sú súčasťou projektu ,,Zlepšenie dostupnosti ku kultúrnym pamiatkam na slovenskej a českej strane,“ ktorý je financovaný v rámci programu Interreg V-A Slovensko – Česko. Cezhraničným partnerom je Moravskosliezky kraj. Náklady na projekt na slovenskej strane sú vo výške viac ako 3,2 milióna eur. Župa spolufinancovala projekt vo výške 161 407 eur.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
19.10.2020
SAV predstavila aplikáciu, ktorá umožní virtuálnu prehliadku artefaktov
Územie Slovenska patrí k oblastiam s vysokým výskytom archeologických nálezísk. Mnohé z nich sú ohrozované stavebnou činnosťou a aj po realizácii výskumov sú ich výsledky často nedostupné širokej verejnosti.
viac
01.12.2021
Fiľakovo chce zmodernizovať interiér kultúrneho strediska
Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove (MsKS) podalo projekt, v rámci ktorého by chcelo zlepšiť svoje technické i hygienické vybavenie. Reflektuje ním predovšetkým na zhoršené podmienky realizácie kultúrnych podujatí v súvislosti s pandémiou covidu-19. Rozpočet projektu je viac ako 182-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %