Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2020 09:35

Zubria zvernica je opäť otvorená pre verejnosť


Zubria zvernica v Topoľčiankach.


V súčasnosti sa vo zvernici nachádza 33 zubrov, čo je zatiaľ najvyšší počet kusov. Rovnaké množstvo zubrov sa vo zvernici nachádzalo už len v roku 1995.


Podľa Martina Sýkoru zo štátneho podniku Lesy SR, Odštepný závod Topoľčianky bol areál dimenzovaný na 12 až 15 kusov zvierat. „Nadpočetné zubry sa po dohode s ďalšími subjektmi pokúšame umiestniť aj do iných areálov,” skonštatoval Sýkora. Každoročný prírastok v zubrej zvernici predstavuje päť až šesť teliatok, minulý rok s 11 prírastkami bol výnimočný.

Zubor lesný bol v minulosti rozšírený nielen v celej Európe i horách Kaukazu, ale hojne žil aj na území Slovenska. V strednej Európe bol vyhubený v 18. storočí, iba v Poľsku sa zachoval vo voľnej prírode až do 20. storočia. V auguste 1923 vznikla Európska spoločnosť pre záchranu zubra. V tom čase žilo na celom svete posledných 56 zubrov, všetky v zajatí. Evidované zubry nechali cielene páriť, v roku 1980 už žilo na celom svete vo všetkých zoologických záhradách, zverniciach a v národných parkoch vyše 2000 zubrov. Znamenalo to preradenie zubra v Červenej knihe IUCN zo štatútu krajne ohrozených živočíchov medzi živočíchy zachránené. Dnes žije v Európe vo zverniciach a vo voľnej prírode približne 4000 zubrov.

S klesajúcim počtom zubrov vo voľnej prírode na území dnešného Slovenska sa i tu množili pokusy o jeho chov vo zverniciach bohatých šľachticov. Najstarší doklad o chove zubrov vo zvernici na Slovensku pochádza z roku 1568. Posledné súkromné chovy zanikli po roku 1945. Novodobá história chovu zubrov na Slovensku sa začala v roku 1957, keď boli do Vysokých Tatier dovezené dva zubry z Poľska. Bol to známy zubor Putifár a zubrica Pumarka.

Tatranský projekt sa napokon nepodarilo zrealizovať, preto sa začiatkom roku 1958 definitívne rozhodlo začať so stavbou zvernice v lokalite Cerianky pri Topoľčiankach. Prvé zubry do tejto lokality boli privezené vo februári 1958, zubor Bereg a zubrica Beglianka boli darom vtedajšej sovietskej vlády Československej republike. V roku 1959 boli do topoľčianskej zvernice prevezené aj zubry z Tatier. Prvý prírastok v Zubrej zvernici Topoľčianky bol zaznamenaný 1. júna 1961. Bol pomenovaný Sivko, pretože na základe medzinárodnej dohody všetky zubry narodené v Topoľčiankach musia mať meno so začiatočnou slabikou „Si". V súčasnosti sa zubor lesný pomaly navracia do voľnej prírody i na Slovensku, konkrétne v Poloninách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2018
Turisti sa možno v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo značiek
Turisti sa možno na vyhradených miestach v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo vyznačeného chodníka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil envirorezort.
viac
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
08.10.2020
Nitra pripravuje revitalizáciu parku, má byť v troch etapách
Nitrianska radnica pripravuje rozsiahlu obnovu Mestského parku na Sihoti. Projekt bude realizovať český Ateliér Krejčiříkovi, ktorý už na magistráte prezentoval prvé pracovné návrhy.
viac
19.11.2020
Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline
Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %