Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.01.2022 04:15

Zo starej školy vznikne na Orave centrum ľudového rezbárstva


Stála expozícia ľudového rezbárstva. Snímka zdroj: (Obec Babín).


Priestory bývalej školy v oravskej obci Babín, okres Námestovo, pretvoria na centrum ľudového rezbárstva. V objekte vznikne aj vzdelávacie a informačné centrum, ktoré bude slúžiť na propagáciu a prezentáciu kultúrneho dedičstva.


Pôjde o výsledok cezhraničnej spolupráce s Velkými Karlovicami na Morave. Za obec o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

"Tradícia rezbárstva v Babíne, to je najmä rod významných ľudových rezbárov Siváňovcov, ale tiež medzinárodné rezbárske plenéry a budovanie stálej expozície ľudového rezbárstva. Tá v súčasnosti obsahuje viac ako 120 plastík a je jedinečnou v i v rámci Slovenska," priblížil Žabenský.

Zámerom projektu je zrekonštruovať priestory bývalej školy.  Výmenou okien, podláh, stien a dverí vzniknú bezbariérové výstavné priestory. "Budova získa miestnosti informačného centra, školiace a vzdelávacie priestory a pribudnú dve sociálne zariadenia. Projekt počíta aj so zakúpením potrebného a nutného zariadenia, nábytku, výstavných panelov, podstavcov či závesného systému a technického vybavenia," povedal Žabenský.

Objekt chcú verejnosti sprístupniť v auguste tohto roka. Súčasťou projektu sú aj informačné tabule, vydanie katalógu ľudových rezbárov a dve tvorivé rezbárske stretnutia. Podľa starostu Babína Martina Matysa je cieľom spolupráce revitalizovať, prezentovať a účelne propagovať prvky kultúrneho dedičstva v oblasti rezbárskej tvorby.

Projekt slovensko-českej cezhraničnej spolupráce pod názvom Návraty k Siváňovcom realizujú od novembra 2021 do augusta 2022. Sumou 34.000 eur ho spolufinancuje Európska únia z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2018
Z bývalej krčmy je multifunkčné komunitné centrum
Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okres Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila na multifunkčné komunitné centrum.
viac
02.09.2019
Aké je heslo na wifi?
V Komunitnom centre v obci Soľ vďaka projektu Podaj to ďalej! mladým Rómom ukázali, že žiť sa dá aj inak než na sociálnych sieťach.
viac
04.08.2022
Vynovenú expozíciu ľudového rezbárstva v Babíne otvoria 21. augusta
Vynovené expozičné priestory ľudového rezbárstva v oravskej obci Babín v okrese Námestovo otvoria v nedeľu 21. augusta. Nachádzajú sa v zrekonštruovaných vnútorných priestoroch bývalej školy.
viac
29.06.2023
V Oravskom Podzámku vybudovali nové centrum sociálnych služieb
V obci Oravský Podzámok vybudovali Centrum sociálnych služieb svätého Jozefa. Vyžiadalo si to investíciu 800 000 eur, slúžiť bude od začiatku budúceho roka. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %