Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.08.2022 08:25

Vynovenú expozíciu ľudového rezbárstva v Babíne otvoria 21. augusta


Ilustračná snímka: (tasr).


Vynovené expozičné priestory ľudového rezbárstva v oravskej obci Babín v okrese Námestovo otvoria v nedeľu 21. augusta. Nachádzajú sa v zrekonštruovaných vnútorných priestoroch bývalej školy.


Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský s tým, že ide o výsledok cezhraničnej spolupráce Babína s Velkými Karlovicami na Morave.

"Tradícia rezbárstva v Babíne, to je najmä rod významných ľudových rezbárov Siváňovcov, ale tiež medzinárodné rezbárske plenéry a budovanie stálej expozície ľudového rezbárstva. So zbierkou viac ako 120 plastík od 41 slovenských, poľských a českých rezbárov je jedinečnou v rámci Slovenska," priblížil Žabenský.

Rekonštrukcia priestorov bývalej školy bola hlavnou aktivitou cezhraničného projektu. Výmenou okien, podláh, stien a dverí vznikli bezbariérové výstavné priestory. "Dobudovaním získala budova i miestnosti informačného centra, školiace, vzdelávacie priestory a sociálne zariadenia. Z projektu zakúpili aj vnútorné vybavenie vrátane výstavných systémov," povedal Žabenský.

Súčasťou otvorenia stálej expozície a revitalizovaných priestorov bude svätá omša, pietna spomienka pri hroboch rezbárov na miestnom cintoríne i vernisáž výstavy sakrálnej tvorby. Tá bude prezentovať témy apoštolov, siedmich hriechov a cností v zobrazení ľudových rezbárov.

Cieľom aktivít obce je podľa slov starostu Martina Matysa prezentovať rezbársku tradíciu a vytvoriť vhodné podmienky na jej pokračovanie a rozvoj. Ako zdôraznil, nové výstavné, informačné a edukačné priestory sú iba začiatkom. V pláne má komplexnú revitalizáciu budovy v pôvodnom secesnom štýle a jej prebudovanie na centrum ľudového rezbárstva s priestormi na tvorbu a ubytovanie rezbárov. Pribudnúť by v budúcnosti mala aj interaktívna expozícia obecného múzea.

Projekt slovensko-českej cezhraničnej spolupráce "Návraty k Siváňovcom" realizujú od novembra 2021. Sumou 34 000 eur ho spolufinancovali z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2020
V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie
V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).
viac
24.11.2021
BVS otvorila v meste nové kontaktné centrum
Občania využívajúci služby Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) môžu od pondelka vybaviť potrebnú agendu v novom kontaktnom centre.
viac
20.01.2022
Zo starej školy vznikne na Orave centrum ľudového rezbárstva
Priestory bývalej školy v oravskej obci Babín, okres Námestovo, pretvoria na centrum ľudového rezbárstva. V objekte vznikne aj vzdelávacie a informačné centrum, ktoré bude slúžiť na propagáciu a prezentáciu kultúrneho dedičstva.
viac
29.06.2023
V Oravskom Podzámku vybudovali nové centrum sociálnych služieb
V obci Oravský Podzámok vybudovali Centrum sociálnych služieb svätého Jozefa. Vyžiadalo si to investíciu 800 000 eur, slúžiť bude od začiatku budúceho roka. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %