Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.06.2023 07:00

Zníženie znečistenia plastmi do roku 2040 až o 80 percent


Ilustračná snímka.


Recyklácia a opakované použitie by dokázali znížiť znečistenie plastmi do roku 2040 až o 80 %.


Znečistenie plastovým odpadom bolo už zaznamenané v každej časti našej planéty. Do roku 2040 je podľa Programu pre životné prostredie (UNEP) Organizácie Spojených národov možné zredukovať znečistenie plastmi o 80 %. Na zníženie znečistenia plastmi je potrebné viac recyklovať a opakovane používať plastové predmety. Vieme si reálne predstaviť takéto zníženie?

Väčšia miera recyklácie a opakovateľná použiteľnosť plastových predmetov sú podľa správy Programu pre životné prostredie (UNEP) Organizácie Spojených národov cestou k zníženiu znečistenia. Informovala o tom TASR na základe správy agentúry DPA. Podľa autorov správy je potrebné zamerať sa na preorientovanie a diverzifikáciu plastových produktov, na čo by sa mali zamerať politiky jednotlivých štátov, aby prispeli k zníženiu znečistenia. Aké sú kroky na to, aby sme mohli dosiahnuť spomínaný pokles?

Opätovne použiteľné fľaše

Podľa správy UNEP by napríklad propagovanie znovu použiteľných fliaš alebo v prípade vlád jednotlivých krajín zavádzanie vratných obalov, mohlo pomôcť plastový odpad znížiť o 30 %. Aj Slovensko zálohuje a od roku 2022 máme spustený zálohový systém. “Momentálne máme viac ako 3078 odberných miest v rámci zálohového systému, ktoré nám umožňujú vrátiť plastové fľaše a plechovky. Okrem toho sme od začiatku tohto roka vyzbierali už vyše 300 000 000 záloh,” uvádza správca zálohového systému. “Po spustení systému sme zaznamenali menej zálohovaných fliaš a plechoviek aj v prírode, netreba však zabúdať, že tam stále ostalo ešte množstvo iných druhov odpadu. Pozitívom je fakt, že ľudia sa vďaka finančnej motivácii rozhodli byť menej ľahostajní voči prírode a vracať plastové fľaše do zálohomatov, aby mohli byť recyklované,” povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, organizácie, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. Zálohovanie plánujú zaviesť aj v ďalších krajinách Európy ako v Česku, Holandsku či Rumunsku.

Zvýšenie recyklácie a používanie alternatívnych materiálov

Podľa spomínanej správy UNEP by sa ďalších 20 % dalo eliminovať, ak by sa recyklovanie stalo stabilnejším a výnosnejším odvetvím. “Pomôcť zvýšiť recykláciu z 21 na 50 % by mohli dizajnéri pri navrhovaní produktov, ak by dbali na zlepšenie ich recyklácie,” uvádza sa s v správe. Napríklad Európska únia nariadila členským štátom zavedenie tzv. ekomodulácie, tá sa, samozrejme, netýka iba plastov, ale aj iných druhov obalových materiálov. “Tento krok povedie výrobcov k tomu, aby najneskôr od roku 2030 používali iba recyklovateľné a opätovne použiteľné obaly. Okrem toho by sa mal zjednodušiť ich dizajn a na výrobu by sa malo spotrebovať menej materiálov, surovín, ale aj farieb. O opatrení, ktoré sa dotkne všetkých krajín, sa už veľa diskutuje aj u nás,” vysvetlila Katarína Kretter. “Používanie alternatívnych obalových materiálov, ako je papier, namiesto plastov pri vrecúškach či nádobách na jedlo z donášky, by znížilo plastové znečistenie o ďalších 17 %,” uvádza UNEP.

Rozdiely naprieč krajinami

Aj po prijatí spomínaných opatrení by stále zostalo asi 100 miliónov ton plastového odpadu na jedno použitie alebo s krátkou životnosťou. To by sa dalo podľa odborníkov z programu OSN vyriešiť zavedením opatrení na jeho likvidáciu. “Azda najlepším riešením by bolo, keby sa všetky krajiny dostali na čo najlepšiu úroveň v rámci recyklácie. Niektoré krajiny, ako sú Belgicko či Holandsko, dokážu až 80 % z vyprodukovaného odpadu ďalej spracovať alebo využiť. Naopak, niektoré sú hlboko pod 50 %,” vysvetlila Kretter. "Spôsob, akým produkujeme, používame a likvidujeme plasty, znečisťuje ekosystém, vytvára riziká pre ľudské zdravie a destabilizuje podnebie. Správa UNEP-u poskytuje podrobný návod na redukciu týchto rizík. Ak tento návod budeme dodržiavať, vrátane rokovaní o dohode o plastovom znečistení, môžeme nadobudnúť veľké ekonomické, sociálne a environmentálne víťazstvá," uviedla riaditeľka programu UNEP Inger Andersenová s tým, že ak by navrhované opatrenia nevstúpili včas do platnosti alebo by boli prijaté s päťročným oneskorením, do roku 2040 by sa zvýšilo znečistenie plastovým odpadom o 80 miliónov ton.

Plasty sú všade

Podľa správy UNEP sa plasty vyskytujú už v každom kúte sveta vrátane Antarktídy, kde vedci začiatkom tohto roka u vtákov prvýkrát zaznamenali ochorenie plastikóza. Plasty v tráviacom trakte zvieraťa pri tomto ochorení spôsobujú vznik zápalu. Napriek tomu sú plasty v súčasnosti už súčasťou viacerých odvetví a aj našich životov. “Ako vo veľa iných prípadoch, aj plasty sú skvelým sluhom a zlým pánom. Plasty sú výborným materiálom nielen pre medicínu, potravinárstvo, ale aj iné odvetvia, kde sú neodmysliteľným pomocníkom. To, že sa z nich stal globálny problém v rámci znečistenia planéty, je výsledok ľudskej neschopnosti poznať akúsi zdravú mieru využívania materiálu a naopak jeho mrhania. Každý pozitívny krok k čistejšiemu životnému prostrediu nielen pre nás, ale aj pre budúce generácie, je vítaný a zaslúži si našu pozornosť,” doplnila Katarína Kretter.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
07.11.2017
Gigant v zelenej ekonomike prichádza na Slovensko
Na Slovensko mieri investícia za 8,5 milióna eur, ktorá vytvorí takmer 100 pracovných miest. Jeden z najväčších holdingov v Európe, zaoberajúci sa zeleným či obehovým hospodárstvom, vstúpi na slovenský trh. Skupina Green Group hodlá postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov.
viac
08.12.2017
Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia
Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %