Streda 26.06.2024
Dnes má meniny 
Adriána
°C
17.06.2024 03:00

ZMOS žiada o neprijatie novely zákona o ochrane prírody a krajiny


Ilustračná snímka Teraz.sk


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada poslancov Národnej rady (NR) Slovenskej republiky(SR) o neprijatie novely zákona o ochrane prírody a krajiny.


Novela sa týka regulácie výrubu stromov v zastavanom území obce. Môže mať podľa nich dlhodobé negatívne dosahy na životné prostredie a kvalitu života. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková.         

"Je dôležité zachovať súčasnú úroveň ochrany stromov v mestách a obciach a zabezpečiť tak udržateľný a zdravý životný priestor pre súčasné aj budúce generácie," zdôraznila hovorkyňa. Novela podľa nej prinesie nárast výrubových aktivít bez kontroly. "Zvýšenie hranice obvodu stromov, ktoré môžu byť vyrúbané bez povolenia, spôsobí nárast výrubov stromov," upozornila.         

Podľa ZMOS-u je potrebné zohľadniť pripomienky k novele zákona tak, aby sa súhlas na výrub drevín vyžadoval v zastavanom území obce na stromy s obvodom kmeňa do 40 centimetrov meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou a súvislé krovité porasty s výmerou do desiatich metrov štvorcových.        

Novela má podľa envirorezortu zjednodušiť postupy pri výrube drevín. Po novom by sa nemal súhlas na výrub vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 metrov štvorcových. Podľa ZMOS-u bolo nevyžadovanie súhlasu na výrub stromov súvislých krovitých porastov s výmerou do 100 metrov štvorcových v zastavanom území obce predložené do prvého čítania NRSR a neskôr po prerokovaní v druhom a treťom čítaní zmenené na obvod kmeňa do 60 centimetrov. Súhlas má byť podľa návrhu potrebný v prípade, ak takáto drevina rastie na cintorínoch, v zastavanom území obce, voľne prístupných miestach pre verejnosť alebo ako solitér, stromoradie, súčasť aleje či remízy. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) považuje zmeny za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom či škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. Úpravou chce odstrániť zbytočné byrokratické zaťaženie aj nedostatky vyplývajúce z aplikačnej praxe.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
ÚVO oceňuje súčinnosť ZMOS pri príprave novely o obstarávaní
Novela zákona o verejnom obstarávaní sa nachádza v predbežnom pripomienkovom konaní. Je predpoklad, že na budúci týždeň pôjde do medzirezortného pripomienkového konania. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) má ambíciu, aby sa ním vláda zaoberala do začiatku letných prázdnin.
viac
28.06.2019
ZMOS sa zrejme obráti na Ústavný súd SR
Združenie miest a obcí Slovenska naďalej nesúhlasí s novelizáciu školského zákona vo vzťahu k tzv. povinným škôlkam. Naše pripomienky doposiaľ zostali nevyriešené, čo v prípade zavedenia novely do praxe bude spôsobovať mnohé vážne problémy.
viac
13.06.2020
Zľavy na nájomnom aj pre kultúru
Parlament schválil zákon, ktorý umožňuje aj nepodnikateľom – napríklad občianskym združeniam, či neziskovým organizáciám, ušetriť na nájomnom, ak kvôli Covid-19 museli svoje prevádzky zavrieť alebo podstatne obmedziť ich fungovanie.
viac
24.08.2021
ZMOS žiada stiahnuť zákon o ochrane prírody a krajiny z rokovania parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska ZMOS odmieta návrh zákona o ochrane prírody a krajiny ako celok a navrhuje návrh zákona stiahnuť z rokovania NR SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.21 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.64 %