Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.04.2021 02:30

ZMOS vidí obrovský priestor na energetický manažment v samosprávach


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska na základe nedávneho prieskumu vidí obrovský priestor na energetický manažment v mestách a obciach. Potrebu aj priestor znásobujú dáta získané z reprezentatívneho prieskumu.


Spoliehanie na faktúry

Združenie miest a obcí Slovenska medzi starostami a primátormi okrem iného zisťovalo s akou reálnou účinnosťou pracujú zdroje tepla v samosprávach. Až 64,4 % respondentov uviedlo, že vyhodnocujú len dodávky fakturovaných energií. Ďalších 19 % opýtaných uviedlo, že merajú množstvo dodaného tepla do jednotlivých objektov / energetických celkov a manuálne ich porovnávajú s fakturovanými dodávkami energie. Implementovaný energetický manažment automaticky vyhodnocuje energetickú náročnosť a účinnosť pre jednotlivé budovy a energetické celky, pričom upozorní na pokles účinnosti zdroja. Túto možnosť využíva 1,7 % samospráv a ďalších 5,5 % o tom uvažuje. Na otázku nevedelo odpovedať 8,9 % opýtaných a inú odpoveď uviedlo 0,6 %.

Systém pre reguláciu zdrojov tepla

Ďalšia z anketových otázok znela: „Používate vo vašej samospráve pri výrobe tepla systémy pre reguláciu zdrojov tepla, pre výrobu tepla, teplej úžitkovej vody a teplej vody?“ Celkovo 50,1 % odpovedalo: „Nie, zdroje tepla pracujú v manuálnom režime, k akejkoľvek zmene nastavenia alebo potvrdeniu funkčnosti je potrebný fyzický zásah obsluhy.“ Ďalších 23,9 % uviedlo, že majú implementovaný lokálny systém merania regulácie. Uvažuje o tom 12,7 % samospráv, pričom 4,6 % má implementovaný systém merania regulácie pre výrobu tepla s možnosťou diaľkového nastavenia, monitoringu a notifikácie poruchových stavov. Na otázku nevedelo odpovedať 8,1 % opýtaných a 0,6 % uviedlo inú odpoveď.

Avizované závery

Získané dáta odkývajú priestor na zavádzanie účinných prvkov energetického manažmentu, pričom sa Združenie miest a obcí v rámci pripravovaných podujatí sústredí na prezentáciu dosiahnutých výsledkov a samosprávami využívaných technológií, ktoré dokážu inšpirovať ostatné mestá a obce pre optimálne nastavenie týchto procesov v oblasti energetiky.

Združenie miest a obcí Slovenska zároveň presadzuje zriadenie tzv. Centier zdieľaných služieb na úrovni mikroregiónov, ktoré by boli výrazne orientované na budovanie odborného zázemia pre spoločný výkon viacerých originálnych kompetencií pre viacero samospráv. Práve tu sa ako mimoriadne užitočné ukazuje pôsobenie energetických konzultantov, ktorí by samosprávam pomáhali v tejto ekonomicky náročnej, environmentálne dôležitej a vzhľadom aj k zabezpečovaniu dodávok tepla a teplej vody aj sociálnej dôležitej verejnej službe.

Reprezentatívny prieskum bol realizovaný v čase od 3. marca 2021 do 16. apríla 2021 na reprezentatívnej vzorke 517 samospráv. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
26.07.2021
Investície v civilnej ochrane sú pre samosprávy nevyhnutné
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska medzi primátormi a starostami vyplýva, že viac ako 75 % samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %