Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
26.02.2024 05:10

ZMOS: Upozorňujeme na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu miest a obcí


Jozef Božik, predseda ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dlhodobo upozorňuje na potrebu dofinancovania územnej samosprávy obcí a miest, ktoré v uplynulých troch rokov prišli o veľkú časť podielových daní. Dôkazom toho je skutočnosť tohto mesiaca vo výške príjmu z podielových daní.


Chýbajúce podielové dane vo výške 500 miliónov eur, o ktoré boli ukrátené mestá a obce v dôsledku negatívnych opatrení vlády v uplynulých rokoch, sú pre samosprávy vážny problém. Túto skutočnosť zvýrazňuje podielová daň za mesiac február, ktorá prišla tento týždeň do rozpočtov miest a obcí a je v priemere o cca 10% nižšia v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

Samosprávy už v tomto kalendárnom roku znášajú celoročné zvýšenie platov, ktoré bolo minulý rok rozdelené do dvoch etáp, do januára a septembra. Zároveň zvýšenie minimálnej mzdy a jej jednotlivých úrovni od začiatku roka 2024 spôsobilo opäť zmeny platov aj u zamestnancov verejnej správy. V tejto súvislosti je potrebné podotknúť, že pokiaľ sa bude tento problém dlhodobo odkladať, môže pre samosprávy znamenať výpadok príjmov, a tým ohroziť plnenie funkcií a úloh samospráv miest a obcí.

Zníženie podielovej dane vo februári kontinuálne dokazuje a prehlbuje problémy samospráv. Samosprávy pri prijímaní rozpočtov znižovali prímy i výdavky v nádeji, že dofinancovanie vyrieši ich pretrvávajúce problémy. Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií v dôsledku prijatých opatrení predchádzajúcou vládou, ale problémy samospráv sa nedajú donekonečna riešiť tým, že sa budú odkladať.

Tým, že ZMOS monitoruje situáciu v mestách a obciach na Slovensku, opäť upozorňuje na to, že je nutné v diskusii s vládou hľadať spôsob ako samosprávy miest a obcí dofinancovať s cieľom zabezpečiť poskytovanie kvalitných služieb občanom miest a obcí Slovenskej republiky. Zhoršujúca sa ekonomická situácia ohrozuje aj čerpanie európskych fondov.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2018
Mestá a obce by si mali skontrolovať elektronickú schránku
Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) oslovuje mestá a obce s informáciou o možnosti implementácie do portálu https://oversi.gov.sk/. Školenia k portálu OverSi už začali.
viac
20.03.2020
Postoje ZMOS k aktuálnej situácii
Združenie miest a obcí Slovenska dnes informovalo o postojoch k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením vírusu, pričom predseda ZMOS Branislav Tréger predstavil konkrétne kľúčové aktivity pre najbližšie obdobie.
viac
14.06.2021
Estónske mesto Otepää hľadá partnerskú obec na Slovensku
Malé estónske mesto Otepää so sedemtisícovým počtom obyvateľov je najznámejšie centrum zimných športov v Pobaltí a zimné hlavné mesto Estónska. Mesto ma seriózny záujem o nadviazanie a rozvíjanie partnerských aktivít so slovenským mestom alebo obcou.
viac
07.09.2023
Na nelegálnu migráciu musí štát reagovať pripravenosťou
Dôsledky na nepripravenosť štátu na nelegálnu migráciu nemôžu znášať mestá a obce, čoho sme svedkami v súčasnosti, ale aj predchádzajúceho obdobia prílivu utečencov z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %