Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.05.2021 02:30

ZMOS spracoval newsletter k zmenám v podpore nájomného bývania


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo newsletter, ktorý sa týka detailov v zmenách zameraných na podporu nájomného bývania.


Slovensko potrebuje podporu nájomného bývania. Združenie miest a obcí Slovenska sa tejto téme dlhodobo a intenzívne venuje. Svedčí o tom nielen dávnejší reprezentatívny prieskum či Analýza podpory nájomného bývania, ale rovnako aj riešenia, s ktorými sme sa na základe vlastných argumentov a skúseností z aplikačnej praxe zapojili do rokovaní pre nastavenie nových pravidiel a podmienok pre podporu výstavby nájomných bytov.

V tejto súvislosti dávame do pozornosti novelizované právne predpisy, ktoré sa týkajú tejto oblasti. Platia od 1. januára 2021 a reagujú na potrebu finančnej podpory výstavby nájomných bytov, od ktorej očakávame tak pomoc ľuďom, ako aj podporu mobility a v neposlednom rade aj podporu rastu ekonomiky prostredníctvom investičnej činnosti.

Spracovaný newsletter preto ponúka komentár k legislatíve v štruktúrovanej a prehľadnej forme. Čitateľom je k dispozícii oblasť dotácií na rozvoj bývania, informácie k úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a do pozornosti dávame aj prílohu - výšky obstarávacieho základu na obstaranie nájomných bytov.

S účinnosťou od 1. januára 2021 boli novelizované právne predpisy týkajúce sa podpory nájomného bývania, konkrétne zákon č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v znení neskorších prepisov a zákon č. 150/2013 Z. z. o Štátnom fonde rozvoja bývania v znení neskorších predpisov. 

Newsletter je k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
21.08.2020
ZMOS adresoval principiálne pripomienky k zmenám v bytovej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky, ktoré sledujú zlepšenie podpory výstavby nájomných bytov aj sociálnych zariadení.
viac
16.12.2020
Novinka pri výstavbe bytov: obce „zarobia“ na spolupráci so sociálnymi podnikmi
Obce a mestá, ktoré výstavbu nájomných bytov zveria sociálnym podnikom dostanú vyššiu dotáciu od štátu. Zmenu zákona schválil parlament s účinnosťou od 1. januára 2021.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %