Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.06.2019 09:10

ZMOS skúma postoje samospráv ku kompetenčnej výbave


Ilustračná snímka, zdroj: Reducing-Competition


Združenie miest a obcí Slovenska v priebehu leta predstaví analýzu prenesených kompetencií z hľadiska miestnej územnej samosprávy. Následne ide realizovať audit kľúčových originálnych kompetencií. V súvislosti s tým dnes začína prieskum zameraný na reformu kompetencií samospráv.


Miestna územná samospráva od svojho znovuobnovenia v roku 1990 postupne získavala nové kompetencie, úlohy aj povinnosti. Cieľom prieskumu je získať názory a kvantifikovať postoje štatutárnych predstaviteľov miest a obcí k reforme územnej samosprávy z hľadiska kompetenčného vybavenia.

Prieskum preto zmapuje názory na potrebu realizácie auditu kľúčových originálnych kompetencií, postoje starostov a primátorov na to, že všetky samosprávy majú bez ohľadu na ekonomickú silu rovnaké kompetenčné portfólio. Tiež nás bude zaujímať ich postoj k prípadnému odstupňovaniu kompetencií vrátane konkrétnych oblasti vecnej pôsobnosti.

Prieskum začal 12. júna 2019 a potrvá do 30. júna 2019 na reprezentatívnej vzorke 450 respondentov s prihliadnutím na zastúpenie v rámci jednotlivých veľkostných kategórií. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2019
ZMOS sa v aktuálnom prieskume sústredil na problematiku komunálnych odpadov
Združenie miest a obcí Slovenska začalo s realizáciou prieskumu, ktorý sa zameral na problematiku odpadového hospodárstva v komunále.
viac
22.12.2020
ZMOS vie koľko samospráv pri komunikácii využíva sociálne siete
Združenie miest a obcí Slovenska vďaka nedávnemu prieskumu vie, koľko samospráv využíva na komunikáciu sociálne siete. Postoje samospráv naznačujú trendy v ich ďalšej komunikácii.
viac
19.02.2021
ZMOS sa cez Kežmarok sústredil na konkrétne Smart riešenia
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v podujatiach v regiónoch. Včera, formou online boli predstavené konkrétne Smart riešenia so zaujímavými príkladmi z mesta Kežmarok. Sú užitočné, osvedčili sa, môžu byť inšpiráciou pre ďalšie mestá a obce.
viac
19.04.2021
ZMOS skúma problematiku stavebnej agendy
Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo reprezentatívny prieskum zameraný na problematiku stavebnej agendy v samosprávach, ktorá je vo výraznej miere formovaná stavebným zákonom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %