Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.09.2021 02:05

ZMOS rozširuje služby. Aktuálne o on-line právny servis


ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska rozširuje svoj servis pre samosprávy. Aktuálne sa bude týkať detailného prehľadu o slovenskej legislatíve a slovenskej a českej judikatúre. Aktuálne sa bude týkať detailného prehľadu o slovenskej a českej legislatíve.


Združenie miest a obcí Slovenska nielenže priebežne vypracováva rôzne manuály a komentáre k zmenám legislatívy, ktoré majú podobu aktivít v rámci Včasnej intervencie ZMOS, alebo elektronického periodika „Komunálny spravodajca“. Tiež spolupracuje s Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky a Úradom pre verejné obstarávania, ktorých aktuálne informácie prináša na emailové adresy predstaviteľom miestnej územnej samosprávy, ich organizáciám a firmám. ZMOS má pritom záujem čo najviac zvyšovať informovanosť samospráv o legislatívnych zmenách. Je to aj reakciou na obdobie pomerne rýchlych zmien v zákonoch, vyhláškach či nariadeniach. Na toto tempo musia samosprávy neraz reagovať napríklad aktualizáciou svojich všeobecne záväzných nariadení a podobne.

Práve preto sa Združenie miest a obcí Slovenska dohodlo na konkrétnej spolupráci s portálom judkaty.info. Výsledkom tejto spolupráce je bezplatný prístup samospráv k službám tohto portálu do konca tohto roka. Zároveň budú mestá a obce pravidelne, na mesačnej báze informované o detailnom prehľade zmien v legislatíve, aby sme samosprávam uľahčili orientáciou v legislatívnych zmenách a pritom im pomohli pružne reagovať na novú situáciu.

ZMOS túto spoluprácu vníma nielen ako rozširovanie servisu pre mestá a obce, ale aj ďalší významný krok k eliminácii rizík, ktoré môžu samosprávy sprevádzať pri rozhodnutiach, ktoré sú v rozpore s aktuálne platným právnym stavom. Systém, ktorý samosprávam dávame do konca roka bezodplatne k dispozícii je najkomplexnejší zdroj judikatúry všetkých vyšších súdov v Slovenskej a Českej republike s prepojením na legislatívu Slovenskej republiky a výraznú pridanú hodnotu má aj v množstve manuálne spracovanej a roztriedenej judikatúry, ktorú je spolu s dôvodovými správami a tísíckami odborných článkov priradená priamo k §-om zákonov. Navyše služba je prístupná on-line odkiaľkoľvek a z akéhokoľvek zariadenia (teda aj z mobilu, tabletu atď.), a to bez nutnosti čokoľvek inštalovať na počítač, mobil a pod. Takže zamestnanci samospráv môžu pracovať nielen z kancelárie, aj aj z pohodlia domova. Tento systém na Slovensku využívajú nielen ministerstvá a iné ústredné orgány štátnej správy, ale aj súdy, prokuratúra a mnohé firmy.

ZMOS preto oslovil mestá a obce s touto možnosťou, pričom ďalšie využitie je dnes už iba na rozhodnutí konkrétnych samospráv.

 

Autor: (ts-ZMOS, Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2017
Fiškálna decentralizácia nie je prekážkou pri budovaní sociálneho štátu
„Naplnenie princípov fiškálnej decentralizácie, ktorá bola pokračovaním procesu decentralizácie verejnej správy, nepovažujeme za prekážkou pri budovaní sociálneho štátu, naopak v mnohých oblastiach tomuto procesu pomáha,“ myslí si podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
10.07.2020
ZMOS robí prieskum zameraný na posudkovú činnosť
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší prieskum. Aktuálny sa prioritne sústredí na posudkovú činnosť. Výkon zdravotných (lekárskych) a sociálnych posudkových činností je neoddeliteľnou súčasťou originálnej kompetencie sociálnych služieb, ktorá samosprávam prináleží od januára 2009.
viac
22.07.2020
Vieš o úradníckom čine, ktorý si zaslúži byť ocenený?
Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť v spolupráci s Klubom úradníkov dobrej vôle a ostatnými partnermi otvorili zbieranie nominácii do druhého ročníka Úradníckeho činu roka. Čas na nominovanie či prihlásenie sa je do konca augusta 2020.
viac
13.01.2021
ZMOS požaduje rozšírenie skupiny osôb v rámci skoršieho očkovania
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom požiadal predsedu vlády o to, aby bol rozšírený pôvodný okruh ľudí, pre ktorých je určené očkovanie proti COVID – 19. Požaduje aj miesto v Pandemickej komisii vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %