Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
20.08.2024 01:05

ZMOS rokoval s obecnými a mestskými zberovými spoločnosťami


Snímka z rokovania (Zdroj: ZMOS)


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik rokoval so zástupcami obecných a mestských zberových spoločností k problematike triedeného zberu komunálnych odpadov.


Od zavedenia rozšírenej zodpovednosti výrobcov  si mestá a obce pri zbere triedených zložiek  komunálnych odpadov prešli mnohými problémami  či už to bolo hromadné výpovede zo strany organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) alebo dlhodobo nezazmluvnené obce, problémy pri vykonávaním triedeného zberu komunálnych odpadov v samosprávach pretrvávajú.

Obec je povinná zabezpečiť zavedenie a vykonávanie triedeného zberu komunálnych odpadov pre papier, plasty, kovy, sklo a kompozitné obaly na báze lepenky, a to prostredníctvom svojich zmluvných partnerov a to organizáciou zodpovednosti výrobcov pre obaly, alebo spoločnosťou, ktorá vykonáva v obci zber týchto triedených zložiek komunálnych odpadov.

Na rokovaní s obecnými a mestskými zberovými spoločnosťami bolo opätovne konštatované, že systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov je nestabilný, potyká sa s viacerými problémami, ktorými sú hlavne podfinancovanie systému.

„Systém triedeného zberu komunálnych odpadov je nestabilný a je potrebné navrhnúť opatrenia na jeho zefektívnenie. Je potrebné nastaviť  povinnosti  tak, aby obce mali zabezpečený stabilný systém triedeného zberu komunálnych odpadov. Spoločným dialógom  s OZV a zberovými spoločnosťami chceme nájsť najvhodnejšie riešenia na stabilizáciu a fungovanie triedeného zberu komunálnych odpadov,"  povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

Rokovanie sa uskutočnilo v pondelok  19. augusta 2024 online.  ZMOS na rokovaní zastupoval predseda Jozef Božik, ústredná riaditeľka Kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková a odborná expertka Kancelárie ZMOS Slavka Lenčéšová.

Pracovné stretnutie nadväzovalo na júlové stretnutie k triedenému zberu komunálnych odpadov  so zástupcami  organizácií zodpovednosti výrobcov pre odpady z obalov a odpadov z neobalových výrobkov.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2020
Zberové spoločnosti pre novú legislatívu nakúpia nové autá alebo prerobia staré
Pre novú povinnosť váženia odpadu z obcí budú musieť zberné spoločnosti prerobiť svoje vozidlá alebo nakúpiť nové. Pre TASR to potvrdili zástupcovia troch spoločností. Povinnosť vyplýva z novely zákona o odpadoch, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára 2023.
viac
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
17.12.2021
ZMOS na rokovaní k Plánu obnovy v oblasti vzdelávania
Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie k plánu obnovy v oblasti vzdelávania zástupcov samospráv s ministrom školstva a predsedom vlády SR na pôde Úradu vlády SR.
viac
12.01.2022
Budúci týždeň zasadne Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal v poradí 15. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Témy reflektujú na aktuálny legislatívny vývoj a priority ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %