Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
02.10.2024 01:05

ZMOS: Pripravovaná reforma ZZS môže ohroziť kvalitu zdravotných služieb


Ilustračná snímka (TASR)


Pripravovaná reforma záchrannej zdravotnej služby (ZZS) môže ohroziť kvalitu a dostupnosť poskytovaných zdravotných služieb. Tvrdí to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Základná odborová organizácia pri ZZS v Bratislave. MZ SR kritizujú, že ich napriek prísľubu neprizvalo k tvorbe reformy.


Zástupcovia oboch organizácií to uviedli v stredu na brífingu v Partizánskom. ZMOS a odborári sa opierajú o informácie od Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof. "Tento zákon, podľa toho, čo je momentálne publikované, hovorí o tom, že sa oslabujú kompetencie lekárov a posilňujú sa kompetencie vodičov - záchranárov a záchranárov ako takých, ktorí nie sú na Slovensku bohužiaľ kontinuálne vzdelávaní," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.         

Zároveň poukázal na to, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) napriek prísľubu neprizvala odborného zástupcu ZMOS k pripomienkovaniu reformy, informácie nemá ani spoločnosť urgentnej medicíny. ZMOS ju žiada, aby sa situácia zmenila.         

"Ak má prísť k tomu, že lekári budú postupne potláčaní v rámci ZZS, vnímame to ako prudké ohrozenie kvality dostupnosti zdravotných služieb," vyhlásil Božik. ZMOS podľa neho očakáva, že v každom okresnom meste, kde zanikla všeobecná nemocnica, bude minimálne jedna posádka rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a zdravotná pomoc cez RLP a rýchlu zdravotnú pomoc (RZP) bude dostupná na celom území Slovenska.         

Podpredsedníčka Základnej odborovej organizácie ZZS v Bratislave Zuzana Pukancová i za spoločnosť urgentnej medicíny vyzvala rezort, aby k príprave akýchkoľvek dôležitých materiálov prizval i odbornú spoločnosť. "Nie sme proti akejkoľvek reforme, ale vždy, keď sa uvádza do procesu väčšia reforma, musí byť aj prechodné obdobie a na to musí nadviazať vzdelávací systém," podotkla Pukancová. V ZZS je podľa nej veľmi dôležité, aby sa udržala kvalita aj kontinuálne vzdelávanie a preškoľovanie i záchranárov, nielen lekárov a tú kvalitu musí niekto garantovať.         

Odborári podľa Pukancovej neodmietajú nápad v podobe záchranárov - špecialistov, nie sú ani proti navýšeniu kompetencií. Problémom môže podľa nich byť znížený počet RLP, kombinácia RLP a RZP a zavádzanie asistentov prepravy do systému ZZS.         

Ministerstvo už skôr potvrdilo, že pracuje na reforme ZZS, zmeny by mali byť účinné od začiatku budúceho roka. Priniesť by podľa neho mali dostupnejšiu a adresnejšiu neodkladnú prednemocničnú zdravotnú starostlivosť.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
09.12.2020
B. Tréger: Účinná prevencia je najlepší spôsob predchádzania problémom
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v utorok (8.12.) zúčastnil rokovania s prezidentom Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky Pavlom Ceľuchom a tiež so zástupcami Prezídia Hasičského a záchranného zboru.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
28.08.2024
ZMOS a SK8: Samosprávy by pre nízke financie mohli obmedziť služby
Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a združenia Samosprávnych krajov Slovenska (SK8) upozornili na problém nedostatočných finančných prostriedkov samospráv, ktoré by mohli viesť k obmedzovaniu služieb pre občanov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %