Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.04.2020 03:30

ZMOS prerokovalo PVV a jeho dosahy


Snímka zdroj: (zmos).


Snaha o vytvorenie bezkorupčného prostredia na Slovensku je jedným z pozitív v programovom vyhlásení vlády (PVV). Po utorňajšom rokovaní predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Liptovskom Hrádku to uviedol jeho šéf Branislav Tréger.


Ako problematické združenie vníma oblasti sociálnych vecí a školstva.

„V programovom vyhlásení vlády je veľa pozitívnych vecí. Vyzdvihujeme najmä to, že vláda sa chce zaslúžiť o bezkorupčné prostredie, aby vymožiteľnosť práva bola taká, ako sa patrí na demokratickú krajinu. Vo výstavbe pozitívne hodnotíme to, že menej rozvinuté regióny budú mať v rámci vlády prioritu. A, samozrejme, aj to, že kanalizácia a pitná voda sa dostane všade tam, kde je potrebná,” zhodnotil predseda združenia.

Podľa šéfa ZMOS sú však v programovom vyhlásení aj náznaky centralizácie. „Budeme to veľmi pozorne sledovať, týka sa to hlavne odboru výstavby. Máme problém aj s originálnymi a prenesenými kompetenciami v rámci školstva,” vymenoval Tréger s tým, že pomerne veľké problémy majú aj v oblasti sociálnych vecí.

Predsedníčka sociálnej sekcie Rady ZMOS a starostka obce Janova Lehota Božena Kováčová doplnila, že budú podrobne sledovať novelu zákona o sociálnych službách. „A takisto aj zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý sa nás bezprostredne týka. Budeme sledovať aj spôsob financovania sociálnych služieb v rámci novelizácie zákona o sociálnych službách,” povedala. Systém financovania je totiž podľa nej poddimenzovaný a sociálne veci potrebujú značnú finančnú injekciu na to, aby boli udržateľné v nasledujúcom období.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2017
Fiškálna decentralizácia nie je prekážkou pri budovaní sociálneho štátu
„Naplnenie princípov fiškálnej decentralizácie, ktorá bola pokračovaním procesu decentralizácie verejnej správy, nepovažujeme za prekážkou pri budovaní sociálneho štátu, naopak v mnohých oblastiach tomuto procesu pomáha,“ myslí si podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
23.05.2020
ZMOS rokovalo na rezorte práce o spolupráci a trendoch
Na pôde Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR uskutočnilo pracovné rokovanie štátnej tajomníčky Sone Gaborčákovej so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
11.11.2020
Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %