Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.03.2022 12:35

ZMOS pracuje na analytickej štúdii k odbornému vzdelávaniu a potrebám samosprávy


Snímka zdroj: (ZMOS).


Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu analytickú štúdiu. Aktuálna sa sústredila na odborné vzdelávanie a potreby samosprávy.


Udržateľný trend ekonomického rozvoja

Odborné vzdelávanie a príprava v dnešnom stave vykazujú známky nesúladu medzi reálnymi potrebami trhu práce, požiadavkami zamestnávateľov, možnosťami škôl a záujmom žiakov. Tento stav spôsobuje nepripravenosť pružne reagovať na dynamický ekonomický vývoj a hospodárske výzvy. Miestna územná samospráva formuluje princípy fungovania lokálneho ekonomického trhu kde výška a rozsah investícií, ako aj ich odvetvové zameranie súvisia aj s možnosťou plynulého zabezpečovania zručnej pracovnej sily. Dopadová štúdia sa preto sústredí nielen na pomenovanie súčasného stavu, ale hlavne na formulovanie východísk, aby sa tieto všeobecne známe prekážky dokázali odstrániť, čo zabezpečí udržateľný trend ekonomického rozvoja miest a obcí v úzkom spojení s rozvojom odborného vzdelávania.  

Spracovaný dokument ponúkne riešenia zamerané na rozvoj odborného vzdelávania v mestách a obciach. Sústredí sa na súčasné slabé stránky, na ktoré bude reagovať návrhom zmien a ich premenou na výhody súvisiace s návrhom koncepčných prístupov a kooperačných mechanizmov podporujúcich rozvoj odborného vzdelávania a tvorbu pracovných príležitostí. Dokument bude reflektovať na aplikačnú prax. Tiež bude prihliadať na doterajšie skúsenosti kľúčových aktérov pôsobiacich v oblasti odborného vzdelávania, ktoré je potrebné vnímať ako priestor zodpovedného sociálneho dialógu.  Dokument bude v súlade s princípmi zodpovednej ekonomickej činnosti samospráv.   

Ciele dokumentu

Hlavným cieľom dokumentu preto bude formulovanie nástrojov a opatrení na rozvoj odborného vzdelávania a s tým súvisiacu podporu miestnej ekonomiky. Prínos pre procesné riadenie spolupráce v oblasti sociálneho dialógu v zmysle vytvorenia priestoru na neformálne základy predvídania a vydiskutovania dopadov pripravovaných legislatívnych riešení. Ďalším cieľom dopadovej štúdie bude popis súčasného stavu odborného vzdelávania s vymedzením kompetencií kľúčových aktérov, zmapovanie súčasného legislatívneho stavu a podporných mechanizmov, vymedzenie nástrojov na testovanie a rozvoj zručností. Definovanie potrieb, zmien a kooperačných mechanizmov v nadväznosti na priemysel 4.0.

Súčasťou dopadovej štúdie budú tiež závery a odporúčania, nakoľko ZMOS chce tento dokument využiť pre sociálny dialóg s cieľom návrhu a presadzovania opatrení a zmien v pôsobností samospráv v tejto agende. Spracovávaná dopadová štúdia je realizovaná v rámci národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorý ZMOS realizuje vďaka finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu. Bude verejne prístupná na web stránke ZMOS, a to v podstránke s názvom „Knižnica“, kde už teraz nechýbajú mnohé, doposiaľ spracované publikácie. Jej spracovanie potrvá najbližších šesť mesiacov, tak, aby verejnosti mohla byť predstavená na jeseň tohto roku.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2020
ZMOS vypracoval analýzu sociálneho dialógu na lokálnej úrovni
Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo analytickú štúdiu venovanú sociálnemu dialógu na úrovni miestnej územnej samosprávy krajín V-4 a Ukrajiny. Dokument mapuje historický vývoj, reflektuje na trendy a skúsenosti a ponúka východiska pre Slovensko.
viac
28.09.2020
ZMOS: Štúdia k možnostiam alternatívneho financovania municipálneho rozvoja
Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo analytickú štúdiu zameranú na alternatívne financovanie municipálneho rozvoja.
viac
26.04.2021
ZMOS prichádza s ďalšou analýzou, týka sa majetku a investícií
Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo ďalšiu analýzu. Týka sa problematiky majetku a investícií v samospráve. Nechýbajú ani konkrétne odporúčania pre samosprávy, ich organizácie a rovnako pre aktivity sociálnych partnerov v oblasti legislatívy.
viac
04.01.2022
ZMOS prichádza s enviroakadémiou
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza s enviroakadémiou. Cieľom tejto agendy bude pokrytie kľúčových aspektov životného prostredia z hľadiska miestnej územnej samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %