Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
24.01.2022 12:25

ZMOS požaduje predĺžiť termíny výkazov


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo rezort financií o predĺženie termínu na podávanie riadnej účtovnej závierky a ďalších finančných výkazov. Tlmočí tak požiadavku miest a obcí, ktorým predĺženie termínu v súvislosti s epidemiologickou situáciou pomohlo minulý rok.


Subjekty miestnej územnej samosprávy sú v zmysle platných právnych predpisov povinné predkladať Ministerstvu financií SR informácie o  výsledkoch plnenia rozpočtu a riadnu účtovnú závierku (súvahu, výkaz ziskov a strát) a to najneskôr do 5. februára nasledujúceho vykazovaného resp. účtovného obdobia. Povinnosť predkladania finančných a účtovných výkazov za rok 2020 bola v roku 2021 odložená do 28. februára 2021, resp. do 31. marca 2021 z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie spôsobenej ochorením COVID 19.

Podľa odborníkmi zverejňovaných predpokladov šírenia variantu OMIKRON bude dochádzať k prudkému nárastu počtu infikovaných týmto variantom, medzi ktorými sa s určitosťou ocitnú aj zamestnanci mestských a obecných úradov, ktorí zabezpečujú agendu spojenú so spracovaním a následným predkladaním finančných a účtovných výkazov. Okrem samotných zamestnancov sa môžu infikovať aj ich rodinní príslušníci. V dôsledku  uvedených  skutočností bude dochádzať k výpadku týchto zamestnancov, nakoľko budú povinní absolvovať karanténu alebo budú musieť nastúpiť na PN alebo OČR.

Združenie miest a obcí Slovenska na základe týchto obáv, ktoré potvrdzujú požiadavky z miest a obcí Slovenska, z rôznych regiónov, žiada rezort financií o odloženie termínu na predkladanie finančných  výkazov a účtovnej závierky miest a obcí za rok 2021 do 31. marca 2022.  Predĺženie termínu z vyššie uvedených dôvodov sa osvedčilo aj minulý rok, pričom nemáme vedomosť o tom, že to spôsobilo vážne problémy vo vzťahu k hodnoteniu rozpočtu verejnej správy za rok 2020. 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
Posuny termínov výziev na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov
Ministerstvo vnútra SR informuje o posune termínu uzávierky 1. a 2. hodnotiaceho kola výzvy zameranej na majetko-právne vysporiadanie pozemkov. Termín 1. hodnotiaceho kola sa posúva na 10. novembra 2020 a v 2. hodnotiaceho kola na 11. januára 2021.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
15.01.2021
Rezervačný systém zjednoduší samosprávam proces testovania
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza medzi samosprávy s jedinečnou ponukou. Ide o rezervačný systém Bookio na pomoc pri testovaní obyvateľov. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mestá a obce a výrazne zvýši bezpečnosť a efektivitu samotného testovania.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %