Utorok 17.09.2024
Dnes má meniny 
Olympia
°C
10.09.2024 08:50

ZMOS podporil celoslovenskú spomienkovú tryznu Nezabudnutí susedia


ilustračný obrázok


Včera si Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spolu s mestami a obcami po celom Slovensku pripomenulo Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia v rámci celoslovenskej spomienkovej tryzny "Nezabudnutí susedia".


Tento deň je hlbokou a potrebnou pripomienkou tragédie, ktorá postihla milióny nevinných ľudí počas druhej svetovej vojny. Holokaust a rasové násilie sú mementami, ktoré nesmieme nikdy zabudnúť.

S pokorou pripomíname našich spoluobčanov – našich susedov, ktorí boli počas holokaustu vystavení neľudskému prenasledovaniu, odobratiu základných práv a napokon aj strate života. Ich osudy sú pre nás bolestnou pripomienkou toho, kam môže viesť nenávisť, neznášanlivosť a rasizmus. Našou povinnosťou je zabezpečiť, aby ich príbehy a obete nezostali zabudnuté.

V mestách a obciach po celom Slovensku sa konali rôzne spomienkové a vzdelávacie podujatia, ktoré mali za cieľ nielen uctiť pamiatku obetí, ale aj vzdelávať a formovať mladú generáciu. Napríklad v Partizánskom sa uskutočnilo špeciálne podujatie pre 300 žiakov stredných škôl, kde sa premietal film 999. Tento film dokumentuje hrôzy spojené s prvým transportom židovských dievčat a chlapcov vo veku od 16 do 25 rokov do koncentračného tábora v Osvienčime. Podobné podujatia prebiehali aj v ďalších mestách, pričom ich cieľom je poskytnúť mladým ľuďom pochopenie toho, ako ľahko sa môže ľudská dôstojnosť stratiť pod tlakom nenávistných ideológií.

Spomienka na tieto tragické udalosti nám pripomína, že existuje len jedna správna cesta – cesta úcty, rešpektu a dobrých medziľudských vzťahov. Každé mesto a každá obec na Slovensku má povinnosť šíriť tieto hodnoty a zabezpečiť, že rasizmus, antisemitizmus či akékoľvek iné prejavy nenávisti nikdy nenájdu miesto v našej spoločnosti.

ZMOS považuje vzdelávanie o histórii holokaustu za kľúčový krok k tomu, aby sa podobné tragédie už nikdy neopakovali. Preto v týchto dňoch mestá a obce aktívne organizujú nielen spomienkové podujatia, ale aj edukačné aktivity, ktoré mladým ľuďom vysvetľujú historické súvislosti a poukazujú na dôležitosť rešpektu k ľudským právam.

Našou úlohou je budovať spoločnosť, v ktorej bude mať každý človek, bez ohľadu na pôvod, vierovyznanie alebo národnosť, svoje miesto a kde budú medziľudské vzťahy postavené na tolerancii, rešpekte a solidarite.  ZMOS preto aj naďalej podporuje všetky iniciatívy, ktoré prispievajú k budovaniu atmosféry vzájomného porozumenia a tolerancie v mestách a obciach po celom Slovensku s cieľom predchádzať akýmkoľvek formám diskriminácie a nenávisti.

 

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2020
ZMOS podporilo iniciatívu Kohézna aliancia
Združenie miest a obcí Slovenska sa k včerajšiemu dňu, ako jediné združenie samospráv na Slovensku, prihlásilo k podpore kohéznej politike v budúcom programovom období 2021-2027, a to pripojením sa k iniciatíve Kohézna aliancia.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
18.12.2023
ZMOS v spolupráci s partnermi spustil projekt na podporu mladých rodín
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spustilo projekt pod názvom „1 2 3 štart“ na podporu mladých rodín naprieč celým Slovenskom v spolupráci so slovenským výrobcom nábytku DECODOM, spol. s r.o. a dlhoročným partnerom VÚB, a. s.
viac
13.01.2024
Podporili sme Spoločnosť detskej onkológie v Košiciach
Združenie miest a obcí Slovenska využilo príležitosť každoročného novoročného prijatia zástupcov samosprávnych združení prezidentkou Slovenskej republiky na poskytnutie finančného daru pre občianske združenie Spoločnosti detskej onkológie v Košiciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %