Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.06.2020 07:30

ZMOS podporilo iniciatívu Kohézna aliancia


Snímka zdroj:(cpmr.org)


Združenie miest a obcí Slovenska sa k včerajšiemu dňu, ako jediné združenie samospráv na Slovensku, prihlásilo k podpore kohéznej politike v budúcom programovom období 2021-2027, a to pripojením sa k iniciatíve Kohézna aliancia.


Chceme tak zvýrazniť záujem na európskej podpore aktivít smerujúcich k znižovaniu regionálnych rozdielov a využívaniu eurofondov na opatrenia, ktoré samosprávy v maximálnej miere potrebujú.

Výrazná časť rozpočtu EÚ na kohéziu

V súčasnosti tvorí kohézna politika 1/3 rozpočtu EÚ a zároveň znižuje regionálne rozdiely, vytvára pracovné miesta, otvára nové obchodné príležitosti a zaoberá sa hlavnými globálnymi otázkami, ako sú zmena klímy a migrácia. #CohesionAlliance je koalíciou tých, ktorí sa domnievajú, že politika súdržnosti EÚ musí byť aj naďalej pilierom budúcnosti EÚ. Vyžaduje, aby sa rozpočet EÚ po roku 2020 posilnil, zefektívnil, zviditeľnil a sprístupnil kohéznu politiku pre všetky regióny Európskej únie. Od národných, regionálnych a miestnych samospráv po malé a stredné podniky, mimovládne organizácie, školy, univerzity, kultúrne organizácie.

Aliancia je široko etablovaná

Aliancia bola vytvorená na základe spolupráce Európskeho výboru regiónov s poprednými európskymi združeniami miest a regiónov (CEMR – Rada európskych obcí a regiónov, EUROCITIES, AER – Zhromaždenie európskych regiónov, AEBR – Asociácia európskych hraničných regiónov, CALRE – Konferencia európskych regionálnych zákonodarných zhromaždení, CPMR – Konferencia okrajových prímorských regiónov). Iniciatíva pokrýva 97 % európskej populácie.

Partnerom iniciatívy je zatiaľ 121 regiónov, 95 miest, 40 okresov, 46 národných združení miest a obcí, 35 európskych asociácií a 10 619 jednotlivcov v rámci Európskej únie. Spolu je to približne cca 12 000 partnerov. Partnerom sú napríklad partnerské združenia ZMOS z Českej republiky, Maďarska, Švédska, Fínska, Litvy a Holandska.

Posilniť rozpočet a riešiť regionálne rozdiely

Iniciatíva #CohesionAlliance požaduje, aby sa rozpočet EÚ po roku 2020 posilnil, zefektívnil, zviditeľnil a sprístupnil kohéznu politiku pre všetky regióny Európskej únie. Od národných, regionálnych a miestnych samospráv po malé a stredné podniky, mimovládne organizácie, školy, univerzity, kultúrne organizácie.

V súčasnosti pripravila koalícia partnerov Kohéznej aliancie „Vyhlásenie Združenia pre súdržnosť (#CohesionAlliance) na podporu súdržnej, udržateľnej a odolnej Európy“, ktorý má v súčasnosti podobu návrhu, finálna verzia bude zverejnená v nasledujúcich dňoch, pred zasadnutím Európskej rady, ktoré sa uskutoční 19. júna 2020.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
22.03.2021
CEMR: Ako oživiť európsky vidiek
Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) ako najväčšie európske združenie miesta, obcí regiónov chce preukázať ako môžeme vidieku vrátiť život prostredníctvom svojho vstupu do vízie dlhodobej budúcnosti vidieckych oblastí, ktorú pripravuje Európska komisia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %