Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.04.2017 09:00

ZMOS podporí návrh na zmiernenie tvrdosti zákona


Lepšie je zapáliť čo len malú sviečku, ako preklínať tmu. (Confucius)


Združenie miest a obcí Slovenska podporuje návrh na zmiernenie sankcií za neskoršie prihlásenie zamestnancov do Sociálnej poisťovne. ZMOS vidí priepastný rozdiel medzi čiernou prácou a oneskoreným prihlásením riadneho zamestnanca.


Združenie miest a obcí Slovenska pripomína, že obce a mestá patria k najväčším zamestnávateľom na Slovensku a ZMOS disponuje množstvom podnetov na zmiernenie tvrdosti zákona, ktorý postihuje rovnako tých, ktorí sa dopustili iba nepodstatného porušenia minimálnym nedodržaním zákonnej lehoty aj tých, ktorí naozaj dlhodobo zamestnávali na čierno. Preto vyjadruje podporu krokom rezortu práce, ktoré sledujú úpravy postihovania zamestnávateľov za oneskorené prihlasovanie do Sociálnej poisťovne.

Inšpektoráty práce doposiaľ musia oneskorené nahlasovanie do Sociálnej poisťovne posudzovať ako čiernu prácu aj v prípadoch, kedy došlo len k oneskorenému prihláseniu zamestnancov o pár dní, napriek tomu, že všetky nedoplatky boli vyplatené riadne a zamestnancovi sa nestala žiadna finančná ani nefinančná ujma. Okrem pokuty boli v niektorých prípadoch aj mestá a obce zaradené aj na "čiernu listinu", pričom následne boli vylúčení z čerpania štátnych a európskych dotácií a k ich odvolaniam nebolo prihliadané.

Združenie miest a obcí Slovenska vníma doterajší postup pri uplatňovaní zákona za prehnane tvrdý, pretože nepostihuje naozaj nelegálne zamestnávanie, ale aj prípady opomenutia, ktoré často nastali z osobných alebo zdravotných dôvodov zamestnávateľov alebo zodpovedných zamestnancov. Kvalita zákonov sa podľa nás nemeria ich tvrdosťou, alebo veľkosťou sankcií, ale tým, do akej miery napĺňajú ducha legislatívy. ZMOS je presvedčený, že zmiernenie zákona bude naďalej nekompromisné voči čiernemu zamestnávaniu, ale vymedzí jasnú deliacu čiaru medzi cieleným porušením zákona a splnením povinných administratívnych úkonov. 

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Božena Kováčová: Pripravuje sa nový zákon. My budeme aktívni
Sociálna sekcia Rady ZMOS rokovala koncom mája v Janovej Lehote. Kľúčovou témou bola príprava novely zákona o sociálnych službách, ktorej znenie je pre mestá a obce v nadchádzajúcom období mimoriadne dôležité.
viac
24.07.2020
Zjednodušenie povinností voči sociálnej poisťovni
Sociálna poisťovňa informuje o zjednodušení niektorých povinností voči sociálnej poisťovni. Zákon, ktorého cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie (tzv. podnikateľské kilečko), bol dnes publikovaný v Zbierke zákonov SR, čím nadobudol právoplatnosť.
viac
21.09.2020
Môže zamestnanec odmietnuť pandemické ošetrovné?
Sociálna poisťovňa upozorňuje, že existuje možnosť odmietnutia dávky pandemické ošetrovné, ak sa zamestnanec po návšteve rizikovej (červenej krajiny) alebo kontakte s človekom pozitívnym na ochorenie COVID 19 cíti dobre a so zamestnávateľom sa dohodne, že bude pracovať z domu.
viac
27.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora: Sociálne služby a sociálna pomoc
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri teraz sa zameraním na sociálne služby a sociálna pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %