Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.09.2020 08:10

Môže zamestnanec odmietnuť pandemické ošetrovné?


Ilustračná snímka.


Sociálna poisťovňa upozorňuje, že existuje možnosť odmietnutia dávky pandemické ošetrovné, ak sa zamestnanec po návšteve rizikovej (červenej krajiny) alebo kontakte s človekom pozitívnym na ochorenie COVID 19 cíti dobre a so zamestnávateľom sa dohodne, že bude pracovať z domu.


Na základe podnetov od občanov Sociálna poisťovňa upozorňuje, že existuje možnosť odmietnutia dávky pandemické ošetrovné, ak sa zamestnanec po návšteve rizikovej (červenej krajiny) alebo kontakte s človekom pozitívnym na ochorenie COVID 19 cíti dobre a so zamestnávateľom sa dohodne, že bude pracovať z domu. Platí však, že ošetrujúci lekár pandemickú PN vypísať musí, avšak poistenec môže následne odmietnuť nárok na pandemické nemocenské.

Ak sa poistenec vrátil z tzv. červenej krajiny a musí ísť do karantény alebo izolácie, je povinný registrovať sa na stránke https://korona.gov.sk/ehranica/ a telefonicky, resp. mailom skontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý mu vypíše tzv. pandemickú PN-ku. Lekár toto potvrdenie o dočasnej PN zašle do Sociálnej poisťovne aj s uvedením telefonického kontaktu na poistenca. Sociálna poisťovňa následne telefonicky kontaktuje poistenca v karanténe s otázkou, či si chce uplatniť nárok na pandemické nemocenské, alebo nie. Ak nechce (napr. z dôvodu, že bude počas práceneschopnosti vykonávať prácu z domu a pod.), potom sa konanie o nároku na pandemické nemocenské vôbec neuskutoční. V tejto fáze teda môže poistenec dávku odmietnuť. Samozrejme, liečebný režim/karanténu poistenec napriek tomu dodržiavať musí.

Zároveň platí, že poistenec je povinný o vzniknutej situácii (karanténe/izolácii) bezodkladne informovať svojho zamestnávateľa.

Postup ako požiadať o pandemickú nemocenskú dávku je uverejnený na webovej stránke tu: Ako požiadať o pandemickú PN po 1. septembri 2020.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2020
Tri nové aktivity rezortu práce na podporu zamestnanosti
Tri nové aktivity rezortu práce na podporu zamestnanosti Novým projektom podporíme 8 000 nezamestnaných.
viac
07.10.2020
Otvorené výzvy ÚPSVR na podporu zamestnávania
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vyhlasuje možnosť predkladania žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu vytvárania pracovných miest pre uchádzačov o zamestnanie.
viac
01.03.2021
Aktuálne informácie Sociálnej poisťovne k pandemickej OČR
Sociálna poisťovňa informuje kedy potvrdenie školy, že dieťa sa vzdeláva dištančne, na nárok na pandemickú OČR stačí a kedy nie.
viac
15.03.2021
Sociálna poisťovňa informuje ako ukončiť pandemickú OČR a PN
Ústredie Sociálnej poisťovne informuje ako ukončiť pandemickú PN a OČR: PN ukončí lekár, pri OČR už poistenec nepošle Čestné vyhlásenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %