Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
24.06.2024 11:10

ZMOS počíta so stabilizáciou podielovej dane v druhom polroku


Jozef Bozik, predseda ZMOS. Snímka: Teraz.sk


Združenie miest a obcí Slovenska je momentálne vo vyčkávajúcom režime a počíta so zastavením prepadu dane z príjmov fyzických osôb a stabilizovanie príjmu z podielovej dane na úrovni porovnateľnej s predchádzajúcimi rokmi.


Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje, že aj napriek prijatému opatreniu vo forme jednorazového vyplatenia dane z príjmov právnických osôb (DPPO) v mesiaci máj, je pre samosprávy ťažké zvládať každodennú situáciu. A to aj v dôsledku toho, že prvý krát v histórii fiškálnej decentralizácie došlo k situácii, že výnos DPFO v máji 2024 skončil s deficitom cca 25 mil. eur.

Vzniknutú situáciu sanovalo poukázanie zostávajúcej časti výnosu DPPO pre rok 2024 v objeme necelých 158 mil. eur, a to vďaka iniciatíve a úsiliu ZMOS. Táto zostávajúca časť DPPO čiastočne sanovala katastrofálnu situáciu v mesiaci máj. Keby neprišlo k tomuto kroku, mestá a obce by nemali možnosť hradiť svoje mandátorné výdavky na školstvo, sociálnu starostlivosť, verejnú doprava, údržbu infraštruktúry, verejné osvetlenie, verejnú zeleň, atď. Obce a mestá sú základnými piliermi nášho spoločenského života a ich stabilné financovanie je nevyhnutné pre udržanie a rozvoj týchto služieb.

Negatívny vývoj výnosu DPFO pokračuje aj v júni 2024, kedy jeho výška je v porovnaní s júnom 2023 nižšia cca o 9 mil. eur. Prevod výnosu dane z príjmov fyzických osôb do rozpočtov  miest a obcí dosiahne v mesiaci jún 2024 výšku cca 134 126 tis. eur, čo bude o 9 038 tis. eur menej,  ako bolo poukázané mestám a obciam v júni 2023 (143 164 tis. eur). Z celoročného rozpočtu miest a obcí na rok 2024 (2 728 629 tis. eur) predstavuje júnový výnos dane z príjmov fyzických osôb  cca 4,92 %.

V polročnom pohľade dosiahol prevod výnosu DPFO, vrátane DPPO, na účty miest a obcí za prvý polrok 2024 sumu 1 341 195 tis. eur (plnenie k rozpočtu na 49,2%), zatiaľ čo v prvom polroku 2023 činil výnos DPFO, vrátane DPPO, sumu 1 417 504 tis. eur (plnenie k rozpočtu na 52,3%). Prepad výnosu DPFO v prvom polroku 2024 v porovnaní s prvým polrokom 2023 predstavuje viac ako 76 mil. eur.

Pre mestá a obce je životne dôležité, aby sa príjem z podielovej dane DPFO už stabilizoval tak, ako bolo avizované z rezortu financií, že druhý polrok bude stabilný a od júla do konca roka sa očakáva výnos DPFO viac ako 200 mil. eur. Počnúc týmto mesiacom sa predpokladá, že prepad výnosu DPFO sa zastaví a bude dosahovať hodnoty porovnateľné s predchádzajúcimi rokmi.

Inak, samosprávy budú nútené prijímať nepopulárne opatrenia, ako je zvyšovanie miestnych daní a poplatkov, znižovanie počtu zamestnancov, či obmedzovanie investícií do infraštruktúry. Tieto kroky však budú mať negatívne dopady na miestnu ekonomiku a životnú úroveň našich občanov.

Považujeme za dôležité, aby sme v nadchádzajúcich mesiacoch našli riešenia aspoň na čiastočné dofinancovanie obrovského výpadku príjmov spôsobeného minulými vládami.

O Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS)

ZMOS je najväčšia a najstaršia organizácia, ktorá zastupuje záujmy 95% miest a obcí na Slovensku. Hlavným cieľom ZMOS je podpora a rozvoj miestnej samosprávy a zabezpečenie kvalitných verejných služieb pre všetkých občanov.

 

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2019
Predseda ZMOS sa listom obrátil na poslancov parlamentu pôsobiacich v samospráve
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na členov parlamentu, ktorí pôsobili, alebo pôsobia v samospráve. Dôvodom je novela zákona o dani z príjmu a fakt, že na základe svojho pôsobenia v samospráve veľmi dobre vedia, čo sa môže diať.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
17.04.2023
Odmietame ďalšie legislatívne priestrely, ktoré ohrozujú samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zásadne odmieta legislatívne návrhy, ktoré majú kľúčový vplyv na financovanie a výkon kompetencií samospráv, bez riadneho legislatívneho procesu, vrátane rokovania so samosprávami.
viac
12.02.2024
Online Rada ZMOS o návrhu zmien v dani z nehnuteľnosti
Online rokovanie Rady ZMOS sa venovalo viacerým dôležitým témam, ale najmä návrhom zmien v dani z nehnuteľnosti, s ktorými bolo Združenie miest a obcí Slovenska oboznámené počas rokovania so štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %