Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.04.2024 12:10

ZMOS oceňuje ústretový krok Ministerstva financií SR voči mestám a obciam


Budova MF SR (Zdroj: MF SR)


Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje rozhodnutie Ministerstva financií (MF) SR prijať opatrenia na jednorazové vyplatenie podielu z dane z príjmu právnických osôb na rok 2024 podobne, ako tomu bolo v roku 2023.


 Vďaka tomuto kroku štát samosprávam vyplatí jednorazovo ešte v prvej polovici roka 2024 sumu približne 220 miliónov eur.   

„Aj keď sa v tomto prípade nejedná o systémové riešenie, v súčasnej komplikovanej situácii, v ktorej sa samosprávy na Slovensku nachádzajú, to istý čas mestám a obciam pomôže. Sme radi, že rezort financií na čele s ministrom vypočul naše požiadavky a chápe nepriaznivú finančnú situáciu všetkých miest a obcí," uviedol Jozef Božik, predseda ZMOS, ktorý o tejto možnosti s MF SR rokoval, pričom reagoval na pondelkové vyhlásenie ministra financií SR Ladislava Kamenického po ukončení kontrolného dňa predsedu vlády Róberta Fica na MF SR. 

ZMOS si váži aj návrh zmeny zákona, ktorý by umožnil mestám a obciam použiť zdroje z rezervného fondu aj na bežné výdavky. 

Dlhodobo upozorňujeme vládu SR na potrebu dofinancovania územnej samosprávy obcí a miest, ktoré v uplynulých rokov prišli o veľkú časť podielových daní. Takmer 500 miliónov eur, o ktoré boli na podielových daniach ukrátené mestá a obce v dôsledku negatívnych opatrení vlády v uplynulých rokoch, sú pre samosprávy problémom, s ktorým denne zápasia a ich systémové neriešenie bude mať v konečnom dôsledku za následok ohrozenie plnenia samosprávnych funkcií.

ZMOS chápe potrebu konsolidácie verejných financií v dôsledku prijatých opatrení predchádzajúcou vládou, ale problémy samospráv sa nedajú donekonečna riešiť tým, že sa budú odkladať. Je preto dobrým signálom zo strany MF SR, že má snahu aj takýmto spôsobom podať pomocnú ruku mestám a obciam. Veríme, že otvorený dialóg ktorý aktuálne vláda SR so samosprávami vedie vyústi do ďalších opatrení, ktoré mestám a obciam v ich zložitej finančnej situácii pomôžu. 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Zavedenie systému skrátenej pracovnej doby - KURZARBEIT
Rezort práce ( MPSVR SR) a rezort financií ( MF SR) zriadili riadiaci výbor a pracovnú skupinu pre reformu dôchodkového zabezpečenia, sociálneho poistenia a zavedenia skráteného pracovného času.
viac
04.11.2020
V súvislosti s 2. kolom testovania bolo kontaktovaných minimum samospráv
Do utorkového (3. 11.) večera bolo v súvislosti s ďalším kolom plošného testovania oslovených minimum samospráv. Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
29.12.2021
MIRRI je otvorené diskusii o podiele spolufinancovania samospráv
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) spolu s Ministerstvom financií SR sú otvorené diskusiám o podiele spolufinancovania samospráv na eurofondových projektoch v novom programovom období na roky 2021 - 2027.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %