Ilustračná snímka.
Združenie miest a obcí Slovenska pred niekoľkými týždňami avizovalo ďalšiu pomoc v COVIDovom období. ZMOS s partnermi preto finišuje s pomocou pre reštaurácie.
Uvedomujeme si vážnosť situácie v súvislosti s Covid-19. Nie je to ľahké pre ľudí, ani jednoduché napríklad pre reštaurácie. Finančná pomoc od štátu je pre záchranu podnikov nedostatočná. Zatvorené gastro prevádzky štát stoja nemalé prostriedky či už vo forme priamych dotácií, daní alebo odvodov. Pritom majú obrovské existenčné problémy a nejasnú budúcnosť.
Veľkú príležitosť k ukončeniu tejto agónie pre gastro segment nám dáva zlepšujúca sa epidemiologická situácia. Práve teraz je čas upraviť pravidlá a podmienky uvoľňovania obmedzení pre reštaurácie, ktoré pôsobia na území miest a obcí. Jednou zo základných možností k ich skoršiemu otvoreniu je práve povinnosť rezervácie a registrácie hostí v reštauráciách. Vďaka nim bude možné manažovať maximálnu povolenú kapacitu návštev podnikov a to podľa jasných pravidiel, ktoré budú merateľné a kontrolovateľné. Nové pravidlá dokážu prerozdeliť zákazníkov do presných časových blokov, či zbierať o nich informácie a kontakty pre následné trasovanie.
Preto finišujeme s novou platformou pre pomoc gastro sektoru. Aktivitu zastrešuje ZMOS, ktoré reprezentuje 95 % samospráv na Slovensku a partneri Bookio - slovenský rezervačný systém, ktorý využívajú zvučné mená ako Jamie Oliver či Zdeněk Pohlreich a úspešný portál menučka.sk, ktorý združuje služby gastro prevádzok v celej krajine. Cieľom je skoršie otvorenie reštaurácii, na začiatok aspoň v obmedzených podmienkach.
Reštauračný rezervačný systém Bookio bude k dispozícii začiatkom budúceho týždňa. Všetky potrebné informácie pre využívanie si každá gastro prevádzka nájde na stránke ZMOS v sekcii „Rezervačný systém“, kde budú informácie o novinkách a návodoch. Vyhľadávač reštaurácii na portáli menucka.sk, ktoré budú otvorené podľa pravidiel Covid automatu a na základe využívania online rezervačného systému, bude pripravený ku dňu uvoľnenia opatrení.
Pokračujeme v úspechu
Tak ako sa osvedčila pomoc v spolupráci ZMOS a Bookio pre systém rezervácií na testovanie vo väčšine mobilných odberných miest na celom Slovensku, tak ponúkame pomocnú ruku aj v tejto oblasti.
„Práve vďaka inovatívnemu systému riadenia rezervácii, ktorý dokáže gastro prevádzkam automaticky spravovať rezervácie, je možné dodržiavať podobné pravidlá, ktoré zatiaľ vidíme v zahraničí. Takto je možné dodržiavať presné kapacitné podmienky v súvislosti s dodržiavaním vládnych opatrení a zároveň môže byť prevádzka súčinná ohľadom prípadného epidemiologického trasovania, keďže bude mať uložené všetky kontakty na hostí. Každá Prevádzka vybavená online rezervačným systémom Bookio, by veľmi jednoducho realizovala tieto podmienky bez ďalšej administratívnej záťaže,” povedal Jozef Žarnovičan zo spoločnosti Bookio.
Jednoduchá možnosť rezervácie stola
Projekt Bookio v spolupráci s gastronomickým portálom menucka.sk pripravuje prehľad podnikov s online rezerváciou. Pre všetky gastro prevádzky na Slovensku ponúkajú profil na portáli menucka.sk a samotný rezervačný systém Bookio restaurant na nadchádzajúce leto ako pomoc bezplatne. „Veríme, že práve jednoduchá možnosť rezervácií a splnené nové pravidlá pre uvoľnenie opatrení voči gastro prevádzkam umožní skorší návrat hostí do reštaurácií, ktoré by tak mohli aj keď za prísnych obmedzení a povinností, fungovať aspoň v obmedzenej prevádzke,” hovorí Kamila Slaštanová, zakladateľka portálu Menučka a ďalej dodáva: „Na druhej strane, v supermarketoch, obchodných centrách, kostoloch či MHD sa stretáva väčšie množstvo cudzích ľudí, ktorí sa navyše rôzne pohybujú v priestore, vystrieda sa v nich oveľa viac ľudí, a otázne je aj dodržiavanie odstupov a realita ohľadom dodržiavania nosenia rúšok. Reštaurácie by sa preto mali otvoriť spoločne s ostatnými interiérmi, samozrejme na začiatku s potrebnými obmedzeniami a povinnosťami. Preto radi podporíme túto myšlienku a poskytneme záujemcom o online rezervácie priestor v prehľadnom zozname reštaurácií, kde sa bude dať rezervovať online.”
Široká iniciatíva
Podmienka rezervácií sa objavuje aj v návrhoch iniciatívy 10 pre gastro pre bezpečné otváranie reštaurácií. Iniciatíva apeluje na kompetentných, aby umožnili gastro prevádzkam fungovať čím skôr, aspoň v obmedzených podmienkach, nakoľko sa v nich dá dostatočne dbať na hygienické pravidlá a oveľa lepšie trasovať v porovnaní s inými priestormi. „Preto ako iniciatíva vítame možnosť online rezervácií, ktoré to podnikom môžu uľahčiť,” hovorí Viliam Pavlovský, majiteľ reštaurácie Sympl a zakladateľ iniciatívy 10 pre gastro.
Rozumné uvoľňovanie opatrení
Od vlády preto očakávame rozumné uvoľňovanie opatrení s dôrazom na najskoršie fungovanie gastro prevádzok, aj vzhľadom na to, že mnohé skutočne melú z posledného a každý deň sa rozhodujú či to ešte zvládnu alebo dajú podnik do krachu. Boli by sme veľmi neradi, aby mestá a obce, ich obyvatelia ako aj návštevníci prišli o kvalitné, poctivé, obľúbené prevádzky, ktoré často dotvárajú atmosféru miest, ulíc, či turistických oblastí. Aj vzhľadom na to, že prijaté štátne kompenzácie, ktoré mali podnikom obrovské straty vytvorené nemožnosťou podnikať už vyše 5 mesiacov, kompenzovať, zlyhávajú a vláda sa zaoberá množstvom iných problémov, je potrebné aby bolo umožnené gastro segmentu sa zachrániť vlastnými silami. A my to radi podporíme.