Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.11.2020 04:30

Mestá urobili pre prevádzky maximum, na rade je štát


Ilustračná snímka.


Únia miest Slovenska (ÚMS) plne rozumie mimoriadne náročnej situácii, ktorej gastro prevádzky v súčasnosti čelia. Uvedomujeme si, že podnikatelia v oblasti gastronómie sú neoddeliteľnou súčasťou miest a ich fungovania.


ÚMS však od začiatku plne rešpektuje odporúčania odborníkov a vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu preto rešpektuje navrhované opatrenia, ktoré v SR aktuálne platia.

Prezident ÚMS Richard Rybníček: „Slovenské mestá urobili a robia všetko, aby pomohli prevádzkam na svojom území. Väčšina z nás prijala úľavy už na hranici svojich možností a kompetencií, ktoré máme. Tie zásadné úľavy a pomoc má naďalej poskytovať štát.“

Mestá sú, od začiatku pandémie, voči prevádzkam, v ich území, maximálne ústretové a pomáhajú im v rámci svojich kompetencii. Mnohé členské mestá ÚMS už dlhodobo poskytujú prevádzkam úľavy za využívanie terás, alebo im ich poskytujú zadarmo, aby ich mohli naďalej využívať. Čo sa týka požiadavky na zníženie dane z nehnuteľnosti - väčšinou sú prevádzkovatelia v nájme a zníženie dane skôr pomôže vlastníkovi nehnuteľnosti, ale nie vždy to znamená, že túto "úsporu" prenesú v končenom dôsledku aj na prevádzkovateľov terás a gastro prevádzok. Navyše, je potrebné brať do úvahy aj fakt, že mestá ešte doteraz nedostali preplatené náklady za prvú, ani za druhú vlnu pandémie. O to viac si mestá nemôžu teraz dovoliť prísť o príjmy z daní, prostredníctvom ktorých zabezpečujú základný chod a fungovanie svojho územia. ÚMS sa jednoznačne zhoduje na tom, že otvorený list gastro prevádzok by mal smerovať na adresu štátu. ÚMS jednoznačne podporí prevádzky v tom, aby apelovali na štát a bude stáť na ich strane.

Prezident ÚMS Richard Rybníček: „Mestá sa snažia byť pre prevádzky partnermi a vyjsť im v ústrety v rámci svojich možností a kompetencií. Som však presvedčený, že tieto požiadavky by mali adresovať štátu. Štát by mal byť ten, kto im podá ďalšiu pomocnú ruku a mal by hľadať cestu, ako krvácajúcim prevádzkam efektívne a férovo pomôcť.“

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
Mesto by malo na kompenzáciu výpadkov dane získať pôžičku 5,35 mil. eur
Mesto Košice by malo získať návratnú finančnú výpomoc vo výške 5,35 milióna eur. Má ísť o kompenzáciu výpadkov dane z príjmov fyzických osôb, ktoré vznikli počas pandémie nového koronavírusu.
viac
20.10.2020
Žilinskí poslanci schválili prevádzku letných terás aj po 31. októbri
Letné terasy v Žiline môžu nechať ich prevádzkovatelia otvorené aj po 31. októbri 2020. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli na pondelňajšom (19. 10.) zasadnutí prostredníctvom videokonferencie.
viac
23.10.2020
Nitra predĺži reštauráciám bezplatný prenájom terás
Mesto Nitra predĺži gastronomickým prevádzkam bezplatný prenájom letných terás na svojich pozemkoch. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom októbrovom rokovaní.
viac
05.03.2021
ZMOS avizuje ďalšiu užitočnú aplikáciu. Chce pomôcť gastro segmentu
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci tzv. digitálneho reštartu pripravuje ďalšiu atraktívnu službu. Po rezervačnom systéme využívanom bezplatne a portály o MOMkách na dlani avizuje špeciálne rezervácie, ktoré dokážu pomôcť gastro segmentu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %